Pensiile private obligatorii au avut un randament de 8,7%, iar cele facultative de 7,4% în 2014

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 07 ianuarie 2015 43 afişări

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).

"Cele 7 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul anului 2014 la un număr total de aproape 6,3 milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În peroada analizată, activele Pilonului II au crescut cu 37%, evoluţie "peste aşteptările industriei", determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune, se mai spune în comunicat.

"De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare în numele participanţilor contribuţii brute totale în valoare de 15,2 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, câştiguri nete în valoare de peste 3,9 miliarde de lei (...)", se arată în comunicat.

Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,08%.

În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, dar ea va creşte la 5% începând cu luna martie şi treptat până la 6%, potrivit legislaţiei în vigoare.

Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanţii au drept deplin de proprietate.

Pensiile private facultative au avut un randament de 7,4% în 2014. Activele au depăşit 1 mld. lei

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 7,45%, de la 11,33% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) în decembrie 2014, cu 28% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil, APAPR.

"Cele 10 fonduri de pensii de acest tip au ajuns la sfârşitul anului 2014 la un număr total de circa 345.000 de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 7,45%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Anul trecut, activele Pilonului III au crescut cu peste 28%, evoluţie în linie cu aşteptările industriei, care indicau un potential de circa 30%.

"Doar în 2014, participanţii la fondurile de pensii facultative au virat în sistem contribuţii în valoare de peste 176 milioane de lei, cu 17% mai mult decât în 2013 şi în acelaşi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007", se arată în comunicat.

Fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2007 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,16%.

Împreună cu fodnurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), sistemul pensiilor private din România a ajuns la active totale 20,1 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), cu 36% mai mult decat la final de 2013, in timp ce numărul total al participanţilor (conturi individuale) a depăşit 6,6 milioane, cu 4% mai mult decat anul precedent.

Fondurile de pensii private investesc în Romania circa 94% din aceste active, fiind astfel unii dintre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţa locală.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pensiile-private-obligatorii-au-avut-un-randament-de-8-7-iar-cele-facultative-de-7-4-in-2014-13752832
13752832
comments powered by Disqus
De la idee la inovaţie. Ce s-a discutat la conferinţa „Cele mai inovatoare companii din România” organizată de Business MAGAZIN De la idee la inovaţie. Ce s-a discutat la conferinţa „Cele mai inovatoare companii din România” organizată de Business MAGAZIN

La a şasea ediţie a conferinţei dedicate celor mai inovatoare companii româneşti, opt reprezentanţi ai unor companii locale de top, din domenii diferite, au vorbit despre modul în care o idee se poate transforma într-o inovaţie cu rezultate măsurabile, demonstrând, încă o dată, că iniţiativele private din sfera inovaţiei nu lipsesc. Care este distincţia dintre inovaţie şi tehnologie, cât se investeşte în companiile din România în proiecte inovatoare şi cât de propice este mediul românesc pentru dezvoltarea ideilor noi?

vezi continuarea
ZF.ro
eMag te ajută să faci bani. Cum poţi să câştigi zeci de mii de lei prin eMag eMag te ajută să faci bani. Cum poţi să câştigi zeci de mii de lei prin eMag
Se vinde TOT! Cum puteţi cumpăra imobiliare la preţ super mic
ProMotor.ro
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă! Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
TIPA a alimentat şi s-a dus să plătească. La casa de marcat i-a lăsat MASCĂ pe toţi - VIDEO
Cât costă în România CEL MAI FRUMOS SUV Mercedes? Selly a dat deja avansul
Descopera.ro
Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un pact DIAVOLUL'' Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un pact DIAVOLUL''
Cel mai REVOLUŢIONAR proiect de infrastructură. Acest TUNEL pare desprins din filmele SF şi prin el se va putea circula înante să funcţioneze metrolul din Drumul Taberei
Sute de tinere SCLAVE trebuiau să treacă un test CRUNT pentru a-l mulţumi pe cel mai mare GENIU militar şi cel mai respectat ÎMPĂRAT al tuturor timpurilor
Go4it.ro
PROHODUL are cele mai căutate versuri pe GOOGLE în 2019. Ce au mai căutat ROMÂNII PROHODUL are cele mai căutate versuri pe GOOGLE în 2019. Ce au mai căutat ROMÂNII
Pericolul de pe birou. Îl folosesti zi de zi şi îţi pune sănătatea în pericol. Iată ce poţi face pentru a evita o afecţiune de care vei suferi toată viaţa
Aplicaţiile pe care TREBUIE să le ai pe un telefon cu Android în 2020
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.