Pensiile private obligatorii au avut un randament de 8,7%, iar cele facultative de 7,4% în 2014

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 07 ianuarie 2015 46 afişări

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).

"Cele 7 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul anului 2014 la un număr total de aproape 6,3 milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În peroada analizată, activele Pilonului II au crescut cu 37%, evoluţie "peste aşteptările industriei", determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune, se mai spune în comunicat.

"De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare în numele participanţilor contribuţii brute totale în valoare de 15,2 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, câştiguri nete în valoare de peste 3,9 miliarde de lei (...)", se arată în comunicat.

Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,08%.

În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, dar ea va creşte la 5% începând cu luna martie şi treptat până la 6%, potrivit legislaţiei în vigoare.

Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanţii au drept deplin de proprietate.

Pensiile private facultative au avut un randament de 7,4% în 2014. Activele au depăşit 1 mld. lei

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 7,45%, de la 11,33% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) în decembrie 2014, cu 28% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil, APAPR.

"Cele 10 fonduri de pensii de acest tip au ajuns la sfârşitul anului 2014 la un număr total de circa 345.000 de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 7,45%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Anul trecut, activele Pilonului III au crescut cu peste 28%, evoluţie în linie cu aşteptările industriei, care indicau un potential de circa 30%.

"Doar în 2014, participanţii la fondurile de pensii facultative au virat în sistem contribuţii în valoare de peste 176 milioane de lei, cu 17% mai mult decât în 2013 şi în acelaşi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007", se arată în comunicat.

Fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2007 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,16%.

Împreună cu fodnurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), sistemul pensiilor private din România a ajuns la active totale 20,1 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), cu 36% mai mult decat la final de 2013, in timp ce numărul total al participanţilor (conturi individuale) a depăşit 6,6 milioane, cu 4% mai mult decat anul precedent.

Fondurile de pensii private investesc în Romania circa 94% din aceste active, fiind astfel unii dintre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţa locală.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/pensiile-private-obligatorii-au-avut-un-randament-de-8-7-iar-cele-facultative-de-7-4-in-2014-13752832
13752832
comments powered by Disqus
Povestea celui mai mare proprietar român de malluri şi a celei mai de succes poveşti din imobiliarele româneşti Povestea celui mai mare proprietar român de malluri şi a celei mai de succes poveşti din imobiliarele româneşti

Cea mai de succes poveste din imobiliarele româneşti a început în Iaşi, în urmă cu 20 de ani, odată cu deschiderea primului centru comercial din afara Bucureştiului şi a celui de al doilea mall al ţării.

vezi continuarea
ZF.ro
ULTIMĂ ORĂ. Schimbare fulger de la ţara în care trăiesc 500.000 de români. Toate regulile au fost schimbate ULTIMĂ ORĂ. Schimbare fulger de la ţara în care trăiesc 500.000 de români. Toate regulile au fost schimbate
Ţara unde peste 2 milioane de oameni au coronavirus ”chiar acum”
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Exclusiv "Marius Tucă Show". Vasile Dîncu, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD: "Alegerile trebuie amânate. Ne trebuie moarte pentru voturi?" Exclusiv "Marius Tucă Show". Vasile Dîncu, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD: "Alegerile trebuie amânate. Ne trebuie moarte pentru voturi?"
Tudose: Ne-am înecat la mal şi de data asta
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.