Parlamentul-garsoniera, cel mai ieftin

Postat la 21 septembrie 2005 8 afişări

Presedintele Traian Basescu are darul (dat, in mare masura, de functia pe care o ocupa) de a face agenda publica in jurul unor subiecte despre care se discuta, de altfel, de mai multi ani.

Presedintele Traian Basescu are darul (dat, in mare masura, de functia pe care o ocupa) de a face agenda publica in jurul unor subiecte despre care se discuta, de altfel, de mai multi ani. O ciorba reincalzita de seful statului are, desigur, o alta savoare. Este si cazul discutiilor despre Parlamentul unicameral, mai eficient, spune Traian Basescu, decat cel bicameral.

Argumentele lui Basescu: un proces de legiferare mai rapid (de exemplu, deciziile Parlamentului European ar putea fi adoptate mai rapid de o Camera decat de doua, zice seful statului), o crestere a credibilitatii unei institutii de baza a democratiei, reducerea costurilor (cu peste o mie de miliarde de lei, s-a grabit sa calculeze televiziunea publica).

Celor care nu sunt de acord le spun ca voi merge pana la referendum si daca poporul va vrea parlament unicameral, sa vad eu cine va indrazni sa mai comenteze, a avertizat Basescu, sigur pe ceea ce stie ca vrea poporul. ªeful statului a mai spus ca va chema toate partidele parlamentare la consultari.

Reactia in forta a lui Basescu, tot mai obisnuit sa-si impuna punctul de vedere, nu mai mira pe nimeni. Era previzibila dupa ce declaratiile facute la New York, cum ca el este partizanul sistemului unicameral, au fost urmate mai degraba de reactii impotriva.

Practic, in afara de Emil Boc, care sustine fara rezerve ideea unicamerala, lumea politica de la Bucuresti a fost mai degraba bulversata. "Teza Parlamentului unicameral este o imbecilitate", a tunat senatorul PSD Antonie Iorgovan explicand ca "nu se poate" renunta la bicameralism intr-o perioada de "coagulare, de fortificare a statului de drept".

Iorgovan n-a avut ragaz sa ofere mai multe argumente pentru ca a fost tras de urechi (i-a fost retras sprijinul politic) de seful lui de partid, Mircea Geoana (unul dintre sustinatorii unicameralismului), vizat el insusi de afirmatia senatorului Geoana apucase sa sustina ideea uni- inca inainte ca aceasta sa fi fost relansata de seful statului).  Ideea nu pare, insa, prea populara in PSD, cel putin nu in zona care "comenteaza" mereu. Un alt "rebel", Sorin Oprescu, a declarat, la randul sau, ca discutia e prematura fiindca subiectul "nu se afla pe agenda cetateanului".

Vehementi au fost si cei din PRM, pentru care ideea este "o tampenie" (Lucian Bolcas). Argumentele lui Bolcas: bicameralismul se gaseste in traditia tarilor profund democratice, deciziile importante nu pot fi lasate la latitudinea discretionara a unei singure Camere, iar parlamente unicamerale sunt doar in Bulgaria si Republica Moldova. "Daca vrei sa cobori stacheta democratiei, atunci faci unicameralism", a mai spus Bolcas, elegant.

Si UDMR respinge ideea, dar mult mai subtil, aratand ca in Romania nu sistemul e de vina, ci felul in care e inteles si aplicat. Am avut un fals sistem bicameral, pana la inlaturarea medierii, pana cand am decis, prin modificarile la Constitutie, ca unele legi intra la Camera, altele la Senat. Dar nu exista nici un fel de diferentiere la capitolul reprezentativitate, decat cea numerica. "Senatorii ar trebui sa reprezinte un teritoriu, sa fie portavocea diferitelor zone", a spus liderul UDMR, Marko Bela, care prefera "un sistem bicameral real".

Cei din Partidul Conservator au alta problema: ei au batut moneda pe ideea unicameralismului inca in urma cu doi ani, iar acum, cand aceasta a fost relansata de inamicul nr. 1 n-o pot respinge, dar profita de prilej ca sa-l acuze pe Traian Basescu de "demagogie politica".

Liberalii au fost si ei suparati pentru ca presedintele tarii a lansat aceasta tema de dezbatere fara sa-i fi prevenit. Liderul grupului Aliantei din Senat, Puiu Hasotti, a declarat ca sistemul unicameral "nu se impune".

Dezbaterea e importanta, a afirmat vicele Teodor Melescanu. Concluzia liberala a tras-o premierul Tariceanu: "Noi nu sustinem ideea Parlamentului unicameral. Sistemul bicameral este bun. Dar numai atunci cand nu e conceput prost, asa cum e acum in Romania". De altfel, surse de la Cotroceni sustin ca tocmai reactia liberalilor (poate chiar provocata) l-a facut pe Traian Basescu sa revina in forta cu ideea uni-.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/parlamentul-garsoniera-cel-mai-ieftin-2509669
2509669
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.