Paradă: Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 februarie 2023 59 afişări

Paradă: Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie

Coreea de Nord a prezentat mai multe rachete balistice intercontinentale (ICBM) ca niciodată, la o paradă militară, făcând aluzie la o nouă armă cu combustibil solid, scrie Reuters.

Ţara a mers înainte cu programul său de rachete balistice, testând anul trecut zeci de rachete avansate, în ciuda rezoluţiilor şi sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU.

"De data aceasta, Kim Jong Un a lăsat ca forţele de rachete tactice şi cu rază lungă de acţiune ale Coreei de Nord, aflate în expansiune, să vorbească de la sine", a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. "Mesajul pe care Pyongyang vrea să îl trimită la nivel internaţional, demonstrându-şi capacităţile de descurajare şi constrângere, va veni probabil sub forma unor teste cu rachete cu combustibil solid şi a detonării unui dispozitiv nuclear miniaturizat."

Imaginile difuzate de mass-media de stat KCNA de la parada de miercuri seară au arătat nu mai puţin de 11 Hwasong-17, cea mai mare rachetă intercontinentală a Coreei de Nord, despre care se bănuieşte că ar putea lovi aproape oriunde în lume cu un focos nuclear.

Unsprezece rachete ar putea fi suficiente pentru a copleşi actualele sisteme de apărare antirachetă ale SUA, a declarat pe Twitter Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în Statele Unite.

"Este vorba, cumulat, de mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale decât am mai văzut vreodată la o paradă nord-coreeană", a spus el într-un tweet.

Hwasong-17 a fost testat pentru prima dată anul trecut. Alături de acestea, la paradă au fost ceea ce unii analişti au spus că ar putea fi un prototip sau o machetă a unui nou ICBM cu combustibil solid.

Dezvoltarea unui ICBM cu combustibil solid a fost considerată de mult timp un obiectiv-cheie pentru ţară, deoarece ar putea face rachetele sale nucleare mai greu de reperat şi de distrus în timpul unui conflict.

Coreea de Nord a organizat parada în Pyongyang pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a fondării armatei sale, a declarat KCNA. Liderul Kim Jong Un a participat împreună cu fiica sa, care este văzută ca jucând un posibil viitor rol de lider în dictatura ereditară.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a criticat Coreea de Nord pentru organizarea evenimentului în condiţiile în care se confruntă cu o criză alimentară tot mai gravă şi cu dificultăţi economice.

"Îndemnăm Coreea de Nord să oprească imediat dezvoltarea ilegală de arme nucleare şi rachete, precum şi ameninţările nucleare nesăbuite şi să se întoarcă prompt la negocierile de denuclearizare", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean de externe, Lim Soo-suk, în cadrul unei şedinţe periodice de informare.

Coreea de Nord a declarat că programul său de rachete şi dezvoltarea de arme nucleare se încadrează în dreptul său suveran la autoapărare şi sunt necesare din cauza politicilor ostile ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi.

În decembrie, Coreea de Nord a efectuat primul test static la sol al unui motor de rachetă cu combustibil solid de mari dimensiuni la staţia de lansare a sateliţilor Sohae, dar la momentul respectiv nu era clar dacă acesta era destinat exclusiv programului de rachete balistice lansate din submarin (SLBM) al ţării, a declarat Dave Schmerler, cercetător la James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS).

Cu toate acestea, Coreea de Nord nu a lansat noul său submarin cu rachete, astfel încât arma de paradă sugerează semnalizarea intenţionată a faptului că Pyongyang urmăreşte un sistem complex de descurajare ICBM terestru, a spus el.

"Concluzia generală este că ar trebui să ne aşteptăm să vedem Coreea de Nord testând un ICBM de mari dimensiuni cu combustibil solid pe uscat", a spus Schmerler.

Cele mai multe dintre cele mai mari rachete balistice ale ţării folosesc combustibil lichid, ceea ce necesită ca acestea să fie încărcate la locul de lansare - un proces care necesită mult timp.

Nu este clar cât de aproape de testare ar putea fi noua rachetă suspectată. Coreea de Nord a afişat uneori machete la parade.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coreea de nord,
paradă militară,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.