(P) Realizările, provocările şi momentele importante ale anului 2020 – o perspectivă promiţătoare pentru 2021

Postat la 14 decembrie 2020 795 afişări

Privind lucrurile din perspectiva generală, a pandemiei generate de Covid-19, anul 2020 a reprezentat o noutate pentru toate sectoarele industriale. Deşi contextul nu a fost unul fericit, au existat provocări şi realizări care, cel puţin în industria de automatizare, au întrecut toate aşteptările.

Problemele importante ale omenirii – sănătatea, siguranţa, menţinerea afacerilor – şi-au găsit multe răspunsuri prin tehnologii avansate şi prin automatizare.

Una dintre companiile care, în acest an pandemic, a adus soluţii extraordinare pentru problemele care au afectat întreaga omenire este KUKA.

Inovaţia şi tehnologia avansată sunt răspunsurile dovedit eficiente pentru a salva vieţi, economii şi afaceri.

În tot mai multe laboratoare medicale din lume, roboţii KUKA sunt cei care sortează probele de sânge recoltat în laborator.

Cu ajutorul roboţilor KUKA munca personalului medical este mult uşurată. Mai mult, KUKA aduce şi o soluţie automatizată pentru a îmbunătăţi întregul proces de monitorizare a calităţii şi temperaturii probelor de sânge recoltat.

Spitalul Universitar din Aalborg, Danemarca, este una dintre instituţiile care a înţeles rolul crucial pe care îl joacă automatizarea în contextul actual şi care foloseşte roboţii KUKA în munca de laborator. Asemenea acestui spital, sunt multe instituţii care au recurs la uşurarea şi eficientizarea activităţii prin introducerea soluţiilor automatizate.

Pentru reducerea răspândirii virusului, roboţii sunt cel mai sigur şi mai eficient mod de a continua activitatea, fără a afecta economia.

Felul în care angajaţii şi companiile aleg să utilizeze automatizările va avea o importanţă majoră în revenirea rapidă a economiei. Această criză globală a determinat companiile să inoveze cum nu au mai făcut-o până acum. Automatizarea este vitală în lupta împotriva virusului, cu beneficii incontestabile pe termen lung în procesele de producţie.

Printre industriile care au recurs la soluţii automatizate, se numără industria alimentară, o industrie vitală în perioada pandemiei. Automatizările au început să fie soluţii şi în domenii mai atipice cum sunt cafenelele sau producătorii de bijutierii. Practic, automatizarea a oferit o soluţie de salvare a activităţii din orice domeniu economic, salvând afaceri mici sau mari de la blocaje datorită lipsei de personal sau, în unele cazuri, a creşterii volumului de solicitări foarte rapid. Flexibilitatea automatizărilor poate să facă faţă ambelor situaţii.

„Nu ne-am oprit din muncă nicio clipă”, declară Rareş Buduşan, Account Manager, KUKA România.

Am fost mereu în priză, am încercat să prevenim orice situaţie, să lucrăm de acasă, iar colegii noştri de la departamentul de service au fost mereu pe poziţie. Am organizat câte 3 webinarii pe săptămână în primăvară, pentru a fi alături de clienţii noştri, oferindu-le consultanţă de specialitate on-line – o iniţiativă foarte apreciată de participanţi”, adaugă Rareş.

Pe lângă această constantă legătură cu clienţii, KUKA nu s-a oprit nici din munca de producţie, fiind una dintre companiile care au reuşit să lanseze 7 produse noi  în anul 2020.

Cea mai importantă parte a robotului este controlerul. Performanţa realizată de KUKA prin lansarea pe piaţă a noului model de controler KR C5 a fost un adevărat salt tehnologic. KR C5 înseamnă un necesar de spaţiu fizic considerabil redus, este cu 65% mai mic decât modelele anterioare, cu mult mai puţine piese de hardware, ceea ce înseamnă costuri de întreţinere substanţial reduse.

O inovaţie importantă a KR C5 cu noul software de sistem KUKA.SystemSoftware (KSS 8.7) este sistemul de conexiune cu dispozitivele - KUKA.DeviceConnector Cloud, care acceptă controlul datelor unităţilor KR C5 fără a fi nevoie de dispozitive hardware suplimentare.

KR C5 este în întregime rezultatul dezvoltării interne a KUKA, iar experţii germani şi maghiari implicaţi în lucrare s-au gândit, desigur, şi la utilizatorii de roboţi mici. Unitatea de control Micro KR C5 nu este mai mare decât o cutie de pantofi (300 x 134 x 392 mm fără ataşamente) şi cântăreşte doar 9,8 kg, deci poate fi integrată în cele mai mici zone de automatizare, oferind performanţe excelente şi conexiune la reţea.

Lansarea robotului KR IONTEC a reprezentat o altă performanţă pentru categoria de roboţi de manipulare medie. Un robot extrem de flexibil, cu un design compact, uşor de montat în orice poziţie, fie pe podea, pe perete sau înclinat şi având o amprentă foarte mică, KR IONTEC poate fi utilizat în procese diverse de mare precizie şi viteză. În plus, costurile cu mentenanţa sunt extrem de reduse, robotul având nevoie de schimbarea uleiului o dată la 20.000 ore de operare.

În lunile iunie şi iulie 2020, KUKA anunţa lansarea pe piaţă a două noi „vedete” din portofoliul deja impresionant al companiei: robotul ultra compact KR 4 AGILUS şi robotul proiectat special pentru spaţii limitate, KR SCARA.

KR4 AGILUS este fără concurenţă pe piaţa actuală a industriilor electronice, în primul rând, dar şi altor industrii care folosesc diverse sarcini de manipulare.

Robotul poate fi instalat în spaţii limitate, în orice poziţie (pe podea, perete sau chiar pe tavan) şi în orice unghi. Având multe funcţii şi o capacitate foarte mare de execuţie, robotul serveşte mai multe aplicaţii comparativ cu cel din generaţiile precedente – plaja de lucru fiind extinsă cu 40%.

Noul KR SCARA, ultra compact, ultra-eficient şi ultra-performant este un robot extrem de precis şi cu o mentenanţă ieftină.

Cu o rază de acţiune de 500 sau 700 milimetri, un timp/ciclu extrem de mic, de numai 0.36 sau 0.38 secunde şi având un preţ mai mult decât atractiv, robotul KR SCARA este o soluţie care aduce un avans considerabil pe pieţele influenţate foarte uşor de cerere şi ofertă.

KR CYBERTECH nano a adus nivelul de performanţă la un nou standard. Acest robot este perfect înzestrat pentru a manipula componente mici, totodată beneficiind de un cost de investiţie minim şi un consum de energie extrem de redus.

Robotul poate fi folosit pentru diverse aplicaţii, de exemplu, poate fi un robot de sudură, dar poate fi folosit şi pentru paletizare sau lipire, se poate monta în orice unghi şi în orice poziţie (pe sol, perete sau pe tavan). Protejat împotriva încărcărilor şi descărcărilor electrostatice necontrolate (ESD), oferă, de asemenea, performanţe convingătoare la manipularea componentelor electronice sensibile

KUKA nu s-a concentrat doar pe dezvoltarea unităţilor de control şi a roboţilor, dar a lansat şi un concept inovator de celule robotizate - care permite automatizarea proceselor complete de producţie într-un timp minim. Datorită funcţiilor de înaltă performanţă, ambalajului preconfigurat şi a construcţiei modulare,  KUKA cell4_production poate fi uşor integrată în reţelele digitale şi utilizată aproape imediat.

KUKA este preocupată de educaţia continuă

KUKA pune la dispoziţie o platformă globală dedicată – my.kuka.com, cu acces la o întreagă bază de date şi documentaţie, la versiuni demo sau extinse pentru soft-urile de simulare KUKA, cât şi la webinarii gratuite şi informaţii actualizate. Oferirea educaţiei în domeniul roboticii este una dintre direcţiile principale dezvoltate de KUKA.

Viitorul este al roboticii, dar nu fără aportul uman. Oamenii sunt cei care construiesc, manevrează şi programează roboţii.

Introducerea roboţilor creează noi locuri de muncă. Este o realitate pe care alte ţări au experimentat-o deja. „Dacă ne uităm la ţări puternic industrializate, indiferent că vorbim de ţări din Europa sau Asia, constatăm că şomajul descreşte odată cu creşterea numărului de roboţi. De exemplu, într-un articol de specialitate, se menţionează că în Germania în anul 2017, erau utilizaţi 309 roboţi la 10.000 angajaţi, iar în Coreea de Sud, 631”, declară Rareş.

În acest context, din ce în ce mai multe universităţi sunt interesate să-şi echipeze laboratoarele de robotică pentru a putea furniza educaţia şi pregătirea necesare viitoarei forţe de muncă. KUKA este o companie în permanentă legătură cu universităţile din lume, interesată să furnizeze echipamente şi instruire de cel mai înalt nivel educativ pentru viitorii specialişti în robotică şi automatizare.

KUKA Robotics este prezentă în România încă din anul 2016. Sediul lor central este în Timişoara, dar au reprezentanţi şi în Braşov, Sibiu şi Cluj.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
important,
perspectiva

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.