ONU: Un copil moare la fiecare 4,4 secunde

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 ianuarie 2023 21 afişări

Anul trecut, aproximativ 5 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit, arată Organizaţia Naţiunilor Unite. Acest lucru corespunde unui deces la fiecare 4,4 secunde.

ONU: Un copil moare la fiecare 4,4 secunde

ONU a deplâns rata încă ridicată a mortalităţii în rândul copiilor şi tinerilor din întreaga lume.

Se estimează că aproximativ 5 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit în 2021. De asemenea, 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa anul trecut. Acest lucru corespunde cu un deces la fiecare 4,4 secunde.

În aceeaşi perioadă, s-au înregistrat şi 1,9 milioane de naşteri de copii morţi.

În mod tragic, multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună asistenţă medicală pentru mame, nou-născuţi, copii şi adolescenţi.

În fiecare zi, mult prea mulţi părinţi suferă trauma pierderii copiilor lor, uneori chiar înainte de primul suflu, a declarat Vidhya Ganesh, director al UNICEF pentru analiza datelor, conform dpa.

Pe termen lung, totuşi, există evoluţii pozitive, potrivit ONU: începând cu anul 2000, ratele mortalităţii în rândul copiilor mici din întreaga lume au scăzut cu 50%, iar în rândul copiilor mai mari şi al tinerilor cu 36%.

Potrivit studiului, această evoluţie este legată de o consolidare a asistenţei medicale primare.

Conform OMS, şansa de supravieţuire a unui copil depinde în mare măsură de locul în care se naşte. Aceasta este o "nedreptate flagrantă". Copiii din regiunea subsahariană au un risc de 15 ori mai mare de a muri prematur decât cei din Europa sau America de Nord. Riscul de naştere a unui copil mort este de 7 ori mai mare în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud decât în ţările industrializate din nord.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
copii,
decese

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.