LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Cum ne protejăm locuinţele de atacurile invizibile?

OMS îndeamnă la "transparenţa" datelor COVID, în timp ce China se pregăteşte să deschidă graniţele

Autor: Andreea Tobias Postat la 31 decembrie 2022 37 afişări

OMS îndeamnă la "transparenţa" datelor COVID, în timp ce China se pregăteşte să deschidă graniţele. Între timp, Marea Britanie s-a alăturat altor ţări care au impus restricţii de călătorie, invocând drept motiv lipsa de date.

OMS îndeamnă la "transparenţa" datelor COVID, în timp ce China se pregăteşte să deschidă graniţele

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat din nou oficialii din sănătate din China să împărtăşească în mod regulat informaţii specifice, în timp real, despre creşterea numărului de cazuri COVID, în timp ce Marea Britanie s-a alăturat altor ţări care au impus restricţii de călătorie, invocând drept motiv lipsa de date.

Experţii OMS Covid s-au întâlnit vineri cu oficialii chinezi şi "au subliniat din nou importanţa transparenţei şi a schimbului regulat de date pentru a formula evaluări exacte ale riscurilor şi pentru a informa un răspuns eficient", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.

În special, OMS a cerut mai multe date de secvenţiere genetică, date privind spitalizările, internările în unităţile de terapie intensivă şi decesele - şi date privind vaccinările, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile şi al celor cu vârsta de peste 60 de ani.

OMS a invitat oamenii de ştiinţă chinezi să prezinte date detaliate privind secvenţierea virală la o reuniune tehnică a OMS care va avea loc la 3 ianuarie.

Comisia Naţională de Sănătate din China a declarat despre întâlnire doar că oficialii săi din sănătate au făcut un schimb de opinii cu OMS şi că vor avea loc mai multe schimburi tehnice.

Un val de infecţii COVID în China şi îndoielile cu privire la datele sale oficiale au determinat revenirea controalelor de sănătate în Europa şi în întreaga lume, ca urmare a încetării rapide a strategiei "zero-COVID" a lui Xi Jinping.

China urmează să îşi relaxeze semnificativ restricţiile de călătorie începând cu 8 ianuarie şi se aşteaptă ca sute de milioane de muncitori chinezi să se întoarcă în oraşele natale regionale, mulţi dintre ei urmând să ducă boala cu ei în zone care au mai puţine facilităţi medicale.

Presa de stat chineză a raportat că în spitalele mari din Shanghai numărul pacienţilor cu urgenţe s-a dublat în ultimele zile.

La spitalul Ruijin din oraş, numărul vizitelor la urgenţe a ajuns la 1.500 pe zi, iar pacienţii cu COVID reprezintă 80% din aceste cazuri, a relatat vineri Global Times, publicaţie susţinută de stat.

Marea Britanie a devenit cea mai recentă ţară care a introdus restricţii, într-o măsură menită să se alinieze la politica SUA. Decizia a fost luată din cauza a ceea ce guvernul consideră a fi o lipsă de date fiabile din China.

SUA a atribuit recenta modificare a politicii sale lipsei de informaţii privind variantele COVID şi îngrijorării că numărul crescut de cazuri din China ar putea duce la dezvoltarea de noi variante.

Deputatul britanic Tobias Ellwood, preşedintele comisiei de apărare din Camera Comunelor, a sugerat că ar fi trebuit convocat comitetul guvernamental de răspuns în caz de urgenţă - cunoscut sub numele de Cobra - pe fondul preocupărilor legate de fiabilitatea datelor furnizate de China.

Singapore, un centru de călătorie cheie, a declarat vineri că va adopta o abordare "prudentă" pe măsură ce se reiau călătoriile chinezilor. Apariţia unor variante noi şi mai periculoase, precum şi potenţiala povară pe care o reprezintă pentru sistemul de sănătate din Singapore călătorii bolnavi, au fost principalele sale preocupări, a declarat ministerul sănătăţii.

Ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat că "încă nu este necesar" să se reintroducă testele obligatorii pentru călătorii care intră în spaţiul Schengen fără frontiere din China prin Germania, dar că datele privind variantele COVID furnizate de Beijing nu sunt suficient de fiabile. "Prin urmare, trebuie să ne bazăm foarte mult pe faptul că trebuie să facem noi înşine acest lucru", de exemplu, prin examinarea atentă a zborurilor individuale, a spus el.

Presa de stat chineză a calificat revenirea cerinţelor de testare pentru călători drept "discriminatorie" şi motivată politic în încercarea de a submina redeschiderea Chinei.

Înaltul oficial Liang Wannian spunea joi că China joacă un rol activ în monitorizarea globală a agenţilor patogeni şi va alerta OMS "în timp util atunci când se descoperă o nouă variantă sau când mutaţia provoacă o schimbare în virulenţa sau transmisibilitatea virusului", a relatat Global Times.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oms,
china,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.