O veste bună la început de an: Preţul gazelor naturale din Europa continuă să scadă

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 04 ianuarie 2023 30 afişări

O veste bună la început de an: Preţul gazelor naturale din Europa continuă să scadă

Preţurile gazelor naturale europene au continuat să scadă şi au ajuns la aproximativ 68,750 EUR/MWh la ora transmiterii acestui articol, conform tradingeconomics, atingând un nou minim de la mijlocul lunii februarie, înainte de începerea războiului din Ucraina, deoarece temperaturile mai calde decât cele aşteptate au atenuat îngrijorările legate de penurie şi nevoia de raţionalizare. 

Prognozele indică temperaturi peste normele sezoniere pentru cea mai mare parte a Europei în următoarele două săptămâni. În acelaşi timp, importurile record de GNL, stocurile mai pline decât în mod normal şi creşterea producţiei de energie eoliană în Franţa şi Germania au contribuit, de asemenea, la atenuarea presiunilor asupra preţurilor. Stocurile de gaze din Europa sunt pline în proporţie 83,5% începând cu 2 ianuarie, cu mult peste norma sezonieră din ultimii cinci ani, de 70%.

Între timp, liderii UE au ajuns la un acord pentru a limita preţurile gazelor naturale începând cu 15 februarie. Cu toate acestea, perspectivele pentru 2023 rămân provocatoare, deoarece sezonul de iarnă este încă în faţă. De asemenea, Europa trebuie să-şi crească capacitatea de import de GNL, în timp ce o creştere a cererii de gaz din China şi din alte ţări asiatice ar putea creşte concurenţa pe această piaţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
incepere,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.