O nouă tranzacţie pe piaţa bancară din România: First Bank a fost cumpărată de Intesa Sanpaolo

Autor: Cristina Bellu Postat la 30 octombrie 2023 135 afişări

Fondul de investiţii american J.C. Flowers a ajuns la un acord cu Intesa Sanpaolo prin care grupul italian cumpără First Bank România, o bancă axată mai mult pe companiile româneşti, dar care are şi o prezenţă pe retail, notează Ziarul Financiar.

O nouă tranzacţie pe piaţa bancară din România: First Bank a fost cumpărată de Intesa Sanpaolo

Ziarul Financiar a anunţat în septembrie că Intesa este din ce în ce mai aproape de a ajunge la o înţelegere cu fondul de investiţii american J.C. Flowers pentru achiziţia First Bank, o tranzacţie care ar aduce Intesa în top 10 pe piaţa bancară românească.

În acest moment, tranzacţia este supusă aprobării autorităţilor de reglementare şi a autorităţilor de concurenţă relevante şi este de aşteptat să fie finalizată în prima parte a anului 2024.

Fondul de investiţii american J.C. Flowers a scos încă de anul trecut la vânzare First Bank, în decembrie fiind la un pas să bată palma cu UniCredit, dar tranzacţia a căzut pe ultima sută de metri.

Americanii de la J.C. Flowers au preluat Piraeus la sfârşitul anului 2017, iar în 2018 au rebranduit banca în First Bank. J.C. Flowers a plătit pentru Piraeus aproximativ 35 mil. euro. Ulterior, în 2019, fondul american a cumpărat şi sucursala locală a grupului israelian Leumi.

"Această tranzacţie ne dublează prezenţa în România, o ţară cu o creştere economică importantă, cu legături puternice cu Italia, şi este în linie cu strategia noastră de a profita de oportunităţi de valoare, menţinând în acelaşi timp accentul pe creşterea organică si pe stimularea profitabilitatii. Extinderea în România consolidează poziţia noastră de bancă solidă în Europa Centrală şi de Est şi sprijină în mod activ internaţionalizarea companiilor italiene", a spus Marco Elio Rottigni, şeful Diviziei Bănci SubsidiareIinternaţionale a Intesa Sanpaolo în legătură cu acordul încheiat luni privind achiziţia a 99,98% din acţiunile First Bank de la fondul privat de investiţii american J.C. Flowers.

Intesa Sanpaolo este cel mai important grup bancar din Italia, un furnizor de servicii financiare pentru familii, întreprinderi şi economia reală, cu o puternică prezenţă internaţională.

Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara din România a Grupului. În România, banca activează din 1996 ca bancă universală, sprijinind antreprenorii locali şi străini care doresc să îşi dezvolte afacerile, oferindu-le acces nu doar la produse şi servicii locale, ci şi la oferta globală a unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume.

În 2021, Intesa Sanpaolo s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai mari bănci din România după active, cu un nivel al activelor nete de 6,98 mld. lei, în creştere cu 8,1% faţă de 2020, potrivit datelor BNR.

Anul trecut, Intesa Sanpaolo România a obţinut venituri operaţionale de 44 mil. euro şi a avut costuri operaţionale de 32 mil. euro. Banca avea la final de 2022 un sold al creditelor de 0,8 mld. euro şi depozite de 1,1 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
first bank,
intesa,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.