O nouă planetă care ar putea găzdui oameni, descoperită „aproape” de Pământ

Autor: Andreea Tobias Postat la 24 mai 2024 67 afişări

O nouă planetă care ar putea găzdui oameni, descoperită „aproape” de Pământ

O nouă planetă care ar putea găzdui oameni a fost descoperită „aproape” de Pământ de oamenii de ştiinţă britanici.

Planeta, numită Gliese 12b, are aproximativ aceeaşi mărime ca Venus şi îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre alte planete asemănătoare Pământului din spaţiul cosmic.

Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42C, ceea ce înseamnă că ar putea fi locuibilă. Este una dintre puţinele planete cunoscute pe care oamenii ar putea supravieţui, teoretic, conform Sky News.

„Ar fi inconfortabil pentru un om, dar modul în care definim <locuibilitatea> este ca apa lichidă să poată exista la suprafaţa planetei, ceea ce în acest caz ar putea fi", spune Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh.

Palethorpe şi o echipă de oameni de ştiinţă din întreaga lume au folosit satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA, cunoscut sub numele de TESS, pentru a observa planeta. A fost nevoie de mai puţin de un an pentru a-i calcula dimensiunea, temperatura şi modul în care se mişcă.

„Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit", a declarat Palethorpe. „Detectarea unuia atât de aproape este foarte interesantă pentru că ne permite să facem analize de urmărire a atmosferei, astfel încât vom putea afla mult mai multe".

Gliese 12b este relativ aproape în spaţiu, la doar 40 de ani lumină distanţă. Cu toate acestea, cea mai rapidă navă spaţială ar avea nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge acolo.

Planeta, care are aproximativ aceeaşi mărime cu Venus, se învârte în jurul Soarelui la fiecare 12,8 zile.

Următorul pas este ca echipa să examineze atmosfera planetei şi să afle dacă aceasta este similară cu cea a Pământului.

„Ar putea fi de fapt o planetă fără atmosferă, ceea ce ar însemna că nu este atât de locuibilă", a declarat Palethorpe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
planetă,
descoperire,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.