O comună din ţara noastră intră în carantină. Oamenii intră şi ies cu declaraţie pe propria răspundere

Autor: Laura Buciu Postat la 08 octombrie 2020 50 afişări

Comuna Cuca, din judeţul Galaţi, este, de joi, în carantină pentru 14 zile, după ce rata de infectare a ajuns la 4,74 la mia de locuitori. Zona este păzită de forţe MAI, iar intrarea şi ieşirea din comună se face doar în anumite condiţii, prin filtre MAI.

O comună din ţara noastră intră în carantină. Oamenii intră şi ies cu declaraţie pe propria răspundere

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a informat Comitetul Judeţean de Urgenţă că rata de infectare în comuna Cuca este de 4,74 la mia de locuitori, astfel că, la solicitarea CJSU Galaţi, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis ordinul de instituire a carantinei asupra comunei, începând de joi, de la ora 05.00, pe o perioadă de 14 zile.

Potrivit ordinului, înşi din zona carantinată este permisă intrarea şi ieşirea pentru mijloacele de transport auto destinate transportului călătorilor/de marfă, fără oprire, care se deplasează în alte localităţi decât cea carantinată, având ca itinerarii: DN 24 D Galaţi - Bârlad; DJ 255 Rediu - Cuca - intersecţie cu DN 24 D; DJ 255 Fârţăneşti - Cuca - intersecţie cu DN 24 D.

Transportul de marfă, materii prime sau alimente pentru populaţie se va face pe baza documentelor justificative, care să indice scopul şi destinaţia transportului.

Voluntarii vor asigura alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate, pe baza unei adeverinţe eliberate de către Primăria Cuca. Lista de voluntari va avea un număr de maxim 15 persoane şi va fi întocmită de către Primăria Cuca, componenţa acesteia rămânând neschimbată pe toată durata instituirii măsurii şi avizată de către Centrul Judeţean pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Galaţi.

Persoanele din localitate, care ce desfăşoară activităţi agricole vor completa declaraţia pe proprie răspundere.

Din/în zona carantinată este permisă ieşirea, respectiv intrarea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitare, sanitar-veterinare, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor, transporturilor şi activităţilor cu caracter religios, doar pentru situaţii excepţionale care ţin de menţinerea serviciilor publice sau operaţionale.

Toţi cei care părăsesc zona carantinată vor prezenta autorităţilor legitimaţia de serviciu (valabilă pentru instituţiile bugetare) sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator, ştampilată şi semnată de către acesta (valabilă pentru celelalte categorii), ori după caz, declaraţia pe proprie răspundere.

Potrivit hotărârii, în toate spaţiile publice, atât cele interioare cât şi cele exterioare, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.

Intrarea-ieşirea persoanelor şi vehiculelor în/din localitatea carantinată se va face doar prin filtrele instituite de forţele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Se va interzice cu desăvârşire deplasarea persoanelor aflate în izolare / carantină în afara domiciliului, reşedinţei, ori adresei declarate pentru izolare/carantină în comuna Cuca. Monitorizarea respectării acestei măsuri se va face permanent prin structurile MAI, în baza Planului integrat de acţiune, elaborate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi.

Circulaţia oamenii din comună şi a vehiculelor este interzisă în intervalul orar 22.00 - 06.00, cu excepţia bolnavilor cronici aflaţi în evidenţele unităţilor sanitare, a femeilor gravide, a urgenţelor medicale şi a vehiculelor aflate în tranzit.

Maşinile de marfă ale operatorilor economici au voie în zona carantinată în intervalul orar 06.00-22.00 pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, însoţită după caz, de copie a certificatului de înregistrare fiscală, adeverinţă de la angajator (în situaţia în care nu efectuează administratorul societăţii comerciale deplasarea) şi respectiv de documente justificative de achiziţie/transport.

Este interzisă intrarea în comuna carantinată a operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de curierat şi care livrează/preiau comenzi la/de la cetăţenii unităţii administrativ teritorială carantinate. În acest caz, predarea-preluarea coletelor se va face în zonele unde sunt amplasate filtrele structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Excepţie fac doar operatorii economici aflaţi în tranzit.

Administratorii sau deţinătorii spaţiilor comerciale din zona de carantină vor asigura triajul observaţional, măsurarea temperaturii şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru persoanele care intră/ies din spaţiul comercial.

Primăria Cuca îi va informa pe cetăţeni asupra măsurilor şi le va oferi informaţii referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în contextul epidemiologic existent şi regulile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, va asigura funcţionarea continuă a serviciilor de utilităţi publice (apă curentă, electricitate, etc.), iar în cazul persoanelor infectate cu COVID-19, deşeurile rezultate din imobilele acestora, vor fi colectate, eliminate şi neutralizate de către o firmă specializată autorizată. Tot Primăria Cuca va asigura personalul care va efectua triajul observaţional, măsurarea temperaturii şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru toate persoanele care intră/ies în/din localitatea carantinată prin filtrele instituite de forţele de ordine, va asigura dezinfecţia spaţiilor indicate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi va asigura continuitatea aprovizionării cu alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susţinători sau fără posibilităţi de asigurare a subzistenţei, prin intermediul voluntarilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carantină,
declaraţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.