O companie din China acuzată că a spionat milioane de oameni, între care familia regală britanică

Autor: Sebastian Ujica Postat la 15 septembrie 2020 22 afişări

O companie din China acuzată că a spionat milioane de oameni, între care familia regală britanică

O companie de tehnologie din China a fost prinsă în timp ce spiona 2,4 milioane de oameni. Baza de date uriaşă a fost recuperată de o firmă din Australia. Pe lista persoanelor spionate se aflau celebrităţi, dar şi membrii familiei regale şi  premierul din Marea Britanie.

Zhenhua Data, o companie din oraşul Shenzhen, este acuzată că a alcătuit o bază de date masivă cu informaţii despre 2,5 milioane de oameni. Este vorba de datele personale ale acestora, bazate în primul rând pe informaţii publice precum cele de pe reţelele de socializare.

O anchetă The Guardian dezvăluie că firma de consultanţă cibernetică Internet 2.0 din Australia a reuşit să recupereze 10% din date. Reprezentanţii Zhenhua Data au negat.

„Toate datele noastre sunt cele publice de pe internet. Nu le colectăm. Nu există o astfel de bază de date. Suntem o companie privată. Clienţii noştri sunt organizaţii de cercetare şi afaceri", a spus Sun, şefa companiei chineze.

Americanul Christopher Balding este cel care a pus mâna pe informaţie şi a trimis-o mai departe către Internet 2.0. A urmat o investigaţie de 18 luni care a confirmat informaţia. Balding spune că este o dovadă a autoritarismului Partidului Comunist din China şi a spionajului acestuia. Baza de date nu este însă doar o colecţie de informaţii.

„A fost alcătuită din nenumărate surse şi este extrem de complexă folosind limbaj avansat, ţintire şi clasificare. De la politicieni la crimă organizată, la tehnologie şi academicieni", a explicat Christopher Balding.

Informaţia a fost preluată de jurnaliştii din Australia.

„Poate că vă gândiţi că informaţiile din spaţiul public nu reprezintă ceva major. Dar poţi afla foarte multe despre o persoană, poţi creiona o imagine a unei persoane când aduni date din diferite surse. Iar unele date pe care le strâng poate că încalcă legile confidenţialităţii”, a declarat Sharri Markson, de la Sky News Australia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spionaj,
china,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.