O asistentă australiană denunţă condiţiile inumane de la un centru de detenţie pentru imigranţi

Autor: Ioana Bojan Postat la 11 septembrie 2015 161 afişări

O asistentă australiană a decis să sfideze Guvernul şi să vorbească în public despre condiţiile "inumane" de la un centru de detenţie pentru imigranţi gestionat de Australia în Nauru, o mică ţară insulară din Pacificul de Sud, relatează DPA în pagina online.

Alanna Maycock s-a gândit mult înainte de a vorbi, temându-se ce s-ar putea întâmpla cu copiii ei dacă Guvernul decide să folosească o nouă lege care impune păstrarea secretului cu privire la centrele de detenţie pentru imigranţi din străinătate. Legea prevede pedepse de până la doi ani de închisoare pentru persoanele care dezvăluie informaţii neautorizate.

Maycock, o asistentă care coordonează o clinică pentru copii refugiaţi la Spitalul pediatric Westmead din Sydney, a fost şocată de condiţiile de la tabăra din Nauru, pe care a vizitat-o în decembrie.

Ea a povestit că a văzut o fetiţă care a încercat să se spânzure. "Am văzut un bărbat bătut la centrul medical, iar angajaţii şi paznicii stăteau şi se uitau. Am fost singura care a încercat să ajute. Oamenii de acolo sunt strigaţi după numere, nu după nume. Supraveghetorii spuneau că sunt prea mulţi Mohammad", a declarat ea.

"Oamenii ţinuţi în aceste tabere sunt dezumanizaţi, ceea ce face uşor ca personalul să-i trateze inuman", a continuat asistenta.

Maycock afirmă că riscă închisoarea pentru că a vorbit despre condiţiile de la centrul de detenţie. Conform noii legi privind forţa de frontieră, adoptată de Guvernul lui Tony Abbott, o persoană învestită cu funcţie oficială - categorie din care fac parte şi medicii, asistentele, profesorii şi angajaţii sociali de la centrele de detenţie - care dezvăluie informaţii protejate fără aprobare guvernamentală comite o infracţiune.

Ea s-a alăturat altor 40 de medici, asistente, profesori şi angajaţi sociali care au lucrat în tabere şi au semnat o scrisoare deschisă adresată Guvernului, în care afirmau că nu vor fi reduşi la tăcere de noua lege.

"Am pledat şi vom continua să pledăm pentru sănătatea celor faţă de care avem o datorie, în pofida ameninţărilor cu închisoarea, pentru că a sta să privim tratamentul dăunător, sub standarde, abuzurile asupra copiilor şi încălcarea drepturilor omului nu poate fi justificat etic", au precizat ei în scrisoarea publicată în ziare din toată ţara.

Un coleg al lui Maycock, David Isaacs, profesor de pediatrie la spitalul Westmead, a vizitat centrul de detenţie din Nauru alături de ea. "După cinci zile în Nauru, m-am întors acasă şi am avut coşmaruri despre ceea ce am văzut", a povestit el, provocând Guvernul să îl aresteze pentru că a vorbit public. "Nu mă aşteptam să fiu traumatizat de trauma oamenilor pe care i-am întâlnit. Îi tratăm cu o cruzime incredibilă. Guvernul nostru abuzează copii în numele nostru", a adăugat el.

Guvernul a precizat că noua lege, care a fost susţinută şi de Partidul Laburist de opoziţie, nu este menită să împiedice personalul să vorbească despre ceea ce a văzut, atât timp cât trec prin canalele oficiale.

Însă cei care vorbesc nu mai pot merge acolo. Maycock susţine că i s-a spus că nu mai poate intra într-un centru de detenţie din nou.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AUSTRALIA,
ASISTENTĂ,
IMIGRANŢI
/actualitate/o-asistenta-australiana-denunta-conditiile-inumane-de-la-un-centru-de-detentie-pentru-imigranti-14709442
14709442
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.