Nucleul intern al Pământului pare să nu se mai rotească, şi-ar putea inversa sensul - studiu

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 ianuarie 2023 469 afişări

Nucleul intern al Pământului pare să nu se mai rotească, şi-ar putea inversa sensul - studiu

Este posibil ca rotaţia nucleului intern al Pământului să se fi oprit şi ar putea chiar să înceapă să se rotească în sens invers, sugerează un nou studiu, citat de CNN.

Pământul este format din crustă, manta şi nucleele interior şi exterior. Nucleul interior solid este situat la aproximativ 5.000 km sub scoarţa terestră şi este separat de mantaua semisolidă de nucleul exterior lichid, ceea ce permite nucleului interior să se rotească cu o viteză diferită de cea a rotaţiei Pământului.

Cu o rază de aproape 3.500 km, nucleul Pământului are aproximativ dimensiunea planetei Marte. Acesta este format în principal din fier şi nichel şi reprezintă aproximativ o treime din masa Pământului.

În cercetarea publicată luni în revista Nature Geoscience, Yi Yang, cercetător ştiinţific asociat la Universitatea din Peking, şi Xiaodong Song, profesor de catedră la Universitatea din Peking, au studiat undele seismice ale cutremurelor care au trecut prin nucleul interior al Pământului pe traiectorii similare începând cu anii 1960, pentru a deduce cât de repede se roteşte nucleul interior.

Ceea ce au descoperit a fost neaşteptat, au spus ei. Din 2009, înregistrările seismice, care anterior se schimbau în timp, au arătat puţine diferenţe. Acest lucru, au spus ei, a sugerat că rotaţia nucleului intern s-a oprit.

"Oferim observaţii surprinzătoare care indică faptul că nucleul intern aproape că şi-a încetat rotaţia în ultimul deceniu şi ar putea să se confrunte cu o inveersare", au scris ei în studiu.

"Privind deceniul dintre 1980 şi 1990, observi schimbări clare, dar când te uiţi la deceniul 2010 - 2020 nu vezi prea multe schimbări", a adăugat Song.

Rotaţia nucleului intern este determinată de câmpul magnetic generat în nucleul extern şi este echilibrată de efectele gravitaţionale ale mantalei. Cunoaşterea modului în care se roteşte nucleul interior ar putea face lumină asupra modului în care interacţionează aceste straturi şi asupra altor procese din adâncul Pământului.

Cu toate acestea, viteza acestei rotaţii şi dacă variază sau nu, este dezbătută, a declarat Hrvoje Tkalcic, geofizician la Australian National University, care nu a fost implicat în studiu,

"Nucleul interior nu se opreşte complet", a spus el. Descoperirea studiului, a spus el, "arată că nucleul interior este acum mai sincronizat cu restul planetei decât în urmă cu un deceniu, când se rotea un pic mai repede".

"Nu se întâmplă nimic cataclismic", a adăugat el.

Song şi Yang susţin că, pe baza calculelor lor, un mic dezechilibru în forţele electromagnetice şi gravitaţionale ar putea încetini şi chiar inversa rotaţia nucleului interior. Ei cred că acest lucru face parte dintr-un ciclu de şapte decenii şi că punctul de cotitură anterior celui pe care l-au detectat în datele lor în jurul anilor 2009/2010 a avut loc la începutul anilor 1970.

Tkalcic, care este autorul cărţii "The Earth's Inner Core: Revealed by Observational Seismology", a declarat că "analiza datelor studiului este solidă". Cu toate acestea, concluziile studiului "trebuie privite cu precauţie", deoarece "sunt necesare mai multe date şi metode inovatoare pentru a face lumină în această problemă interesantă".

Song şi Yang au fost de acord că sunt necesare mai multe cercetări.

Tkalcic, care dedică un întreg capitol al cărţii sale rotaţiei nucleului intern, a sugerat că ciclul nucleului intern este la fiecare 20-30 de ani, mai degrabă decât cei 70 propuşi în ultimul studiu. El a explicat de ce apar astfel de variaţii şi de ce a fost atât de dificil de înţeles ce se întâmplă în interiorul planetei. "Vă puteţi gândi la seismologi ca la medicii care studiază organele interne ale corpului pacienţilor folosind echipamente imperfecte sau limitate. Aşadar, în ciuda progreselor, imaginea noastră despre interiorul Pământului este încă neclară şi ne aflăm încă în stadiul de descoperire", spune el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
planeta,
studiu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.