Norvegia acuză Rusia pentru un atac cibernetic asupra parlamentului

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 octombrie 2020 53 afişări

Norvegia acuză Rusia pentru un atac cibernetic asupra parlamentului

Norvegia a acuzat Rusia pentru un atac cibernetic asupra sistemului de e-mail al parlamentului norvegian desfăşurat în august, relatează BBC.

Ministrul de externe, Ine Eriksen Soreide, a numit acest lucru un incident grav care afectează „cea mai importantă instituţie democratică” a ţării.

"Pe baza informaţiilor disponibile guvernului, credem că Rusia a stat în spatele acestei activităţi", a spus ea, fără a oferi dovezi.

Moscova a respins afirmaţia, numind-o „provocare serioasă şi voită”.

Soreide a declarat într-un comunicat că serviciile de securitate şi informaţii din Norvegia cooperează îndeaproape pentru a trata această problemă.

Ca răspuns, ambasada Rusiei la Oslo a respins anunţul „inacceptabil”, spunând că nu au fost prezentate dovezi.

"Milioane de atacuri cibernetice sunt comise anual din străinătate împotriva resurselor de internet ale statului rus ... dar acest lucru nu ne dă dreptul să acuzăm fără discriminare autorităţile ţărilor de posibila lor origine", a adăugat ambasada.

În septembrie, conturile de e-mail aparţinând mai multor oficiali au fost compromise în timpul unui atac cibernetic, iar unele informaţii au fost descărcate, au anunţat autorităţile norvegiene. Dar amploarea completă a daunelor cauzate de atac nu a fost făcută publică.

Afirmaţia Norvegiei vine într-o perioadă de relaţii tot mai tensionate cu Rusia. Ambele ţări au o frontieră arctică, iar Norvegia este membră a NATO.

În august, Norvegia a expulzat un diplomat rus, suspectat de spionaj. Rusia a ripostat prin expulzarea unui diplomat norvegian câteva zile mai târziu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
norvegia,
atac cibernetic,
acuzatii,
parlament,
august

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.