Nicu Vlad exclus pe viaţă din haltere din cauza implicării în cazuri de dopaj

Autor: Rafael Hekman Postat la 16 iunie 2022 51 afişări

Nicu Vlad, fostul vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF) şi Tamas Ajan, fostul şef al IWF, au fost excluşi pe viaţă din acest sport pentru că au acoperit infracţiuni de dopaj, a anunţat joi Agenţia Internaţională de Testare (ITA), citată de Reuters.

Nicu Vlad exclus pe viaţă din haltere din cauza implicării în cazuri de dopaj

Ungurul Ajan, care a negat orice abatere, şi românul Nicu Vlad, au fost acuzaţi de „complicitate şi manipulare" în ceea ce priveşte infracţiunile de dopaj de către ITA în iunie anul trecut.

Cei doi au primit interdicţii pe viaţă din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv pentru „muşamalizarea, întârzierea şi obstrucţionarea gestionării rezultatelor pentru anumiţi sportivi care au comis încălcări ale regulilor antidoping (ADRV)", a precizat ITA într-un comunicat.

ITA, o organizaţie independentă care implementează programe antidoping pentru federaţiile internaţionale, a preluat programul de dopaj al IWF în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Acuzaţiile de comportament necorespunzător împotriva unor oficiali de top ai IWF au fost descoperite pentru prima dată de către postul german de televiziune ARD, în 2020, şi au fost confirmate în urma unei anchete efectuate de profesorul Richard McLaren în anul următor.

"ITA a investigat 146 de cazuri nerezolvate în perioada 2009-2019, care au fost transmise către ITA de către Agenţia Mondială Antidoping (WADA)", a precizat ITA.

„În timpul investigaţiei ITA, a reieşit că unii oficiali ai IWF şi ai federaţiilor naţionale membre au comis şi ei înşişi ADRV-uri de complicitate şi manipulare în legătură cu anumite cazuri."

Nicu Vlad a participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat mai multe medalii: de aur în 1984 la Los Angeles, argint în 1988 la Seul şi bronz în 1996 la Atlanta. La Jocurile Olimpice din 1992 (Barcelona) s-a clasat pe locul IV.

El este, de asemenea multiplu medaliat la campionatele mondiale şi europene. În total a obţinut 43 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre acestea 14 fiind de aur, 25 de medalii olimpice şi europene, doborând totodată şi două recorduri mondiale.

După retragere, a fost antrenor, iar din 2001 este Preşedinte al Federaţiei Române de Haltere, membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Europene. A fost membru în Comisia Tehnică a Federaţiei Internaţionale de Haltere şi în 2009 a devenit vicepreşedinte al forului mondial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
haltere,
nicu vlad,
dopaj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.