NEWS ALERT. Ce se întâmplă în România, chiar în acest moment

Autor: Cosmin Pirv Postat la 06 iulie 2022 72 afişări

11 localităţi din 7 judeţe sunt afectate de secetă, a anunţat marţi Administraţia Naţională Apele Române, care face un apel pentru folosirea raţională a resurselor de apă.

NEWS ALERT. Ce se întâmplă în România, chiar în acest moment

Reprezentanţii ANAR susţin că rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare este de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă in regim centralizat.

Conform acestora, se estimează că resursele vor scădea la sfârşitul lunii iulie.

„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată în comunicatul ANAR.

În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localităţi din judeţele Botoşani şi Galaţi, 77 de localităţi din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, 5 localităţi din judeţul Cluj şi 5 din judeţul Argeş.

„Este de semnalat faptul că pentru judeţul Botoşani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costeşti şi în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerinţelor suplimentare şi pentru udarea/irigarea culturilor agricole”, anunţă ANAR.

Cele mai afectate sunt sistemele de alimentare cu apă centralizate în judetele Bacău, Neamţ şi Vrancea care au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile se datorează creşterii consumului pentru irigaţii.

De asemenea, sistemele de alimentare cu apă din priza de la acumularea Tarniţa sunt afectate datorită subdimensionării sistemului de alimentare cu apă în raport cu dezvoltarea zonei şi inexistenta unui rezervor tampon. Aceeasi situaţie este semnalată de operatorul de Apă-canal Ilfov care mentionează că, din cauza consumului excesiv de apă, este nevoit să limiteze alimentarea cu apă potabilă în UAT Periş, Domneşti, Ciolpani, Cernica, Bragadiru în anumite intervalle orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la reţeaua publică de alimentare şi refacerea rezervelor de apă din rezervoarele tampon proprii.

În prezent, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sânpaul din judeţul Harghita şi Treapta III de restricţii în judeţele Iaşi şi Vaslui din sursele de alimentare cu apă Hâlceni, Plopi şi Soleşti.

Pentru Centrala Nucleară Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 1,02 (metri) până la declanşarea treptei I de restricţii şi nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.

„Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în Siret şi Prut-Bârlad. În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 4 staţii hidrometrice din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai”, mai spun reprezentanţii ANAR.

Aceştia fac un apel la populaţie să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
secetă,
apele române,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.