NATO pune arme nucleare în stare de luptă

Autor: Florin Jipa Postat la 17 iunie 2024 57 afişări

NATO pune arme nucleare în stare de luptă

Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Ţările Aliate scot armele nucleare din depozite, relatează www.monitorulaparatii.ro. Ţările NATO operaţionalizează arme nucleare pentru a descuraja un atac al Rusiei. Rusia a ameninţat de mai multe ori Europa cu atacuri nucleare.

Ţările NATO pun mai multe arme nucleare în stare de luptă, conform declaraţiei secretarului general al alianţei, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a precizat duminică, pentru Telegraph, că statele aliate scot arme nucleare din depozite şi le operaţionalizează pentru luptă, pe rachete şi bombe, pentru a descuraja un atac nuclear, după ultimele ameninţări ale Rusiei.

Şeful NATO nu a oferit detalii despre numărul armelor nucleare care vor fi operaţionalizate şi nici dacă acestea vor fi dislocate în anumite state.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au arme nucleare dintre ţările aliate. Statele Unite au dislocat bombe nucleare tactice în Europa, în Belgia, Italia, Turcia, Ţările de Jos şi Germania. După ce le-a retras în 2008 din Marea Britanie, Pentagonul va disloca din nou arme nucleare în Baza Aeriană Lakenheath din Suffolk, preciza tot telegraph, la începutul anului.

Bombele americane nucleare tactice gravitaţionale B61-12, care au un randament variabil de până la 50 de kilotone, de peste trei ori puterea armei atomice aruncate asupra Hiroshimei în 1945, sunt dislocate în ţările din Europa.

După ce Rusia a dislocat arme nucleare în Belarus şi a crescut numărul focoaselor nucleare din Kaliningrad la peste 100, preşedintele polonez Andrej Duda a cerut Statelor Unite să disloce arme nucleare şi în Polonia, dar încă nu a primit un răspuns ferm.

Preşedintele Joe Biden a declarat de nenumărate ori că Putin nu glumeşte când ameninţă cu atacuri nucleare. Totodată, conform unui raport al informaţiilor norvegiene, navele ruseşti din Flota Nordică navighează cu arme nucleare tactice la bord, prima dată după 30 de ani.

Într-un viitor conflict, forţele NATO se vor confrunta cu o axă a răului nucleară, formată din Rusia, China, Coreea de Nord, care au deja arme nucleare, şi Iranul, care poate produce, în maxim două săptămâni, cel puţin trei bombe nucleare tactice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stoltenberg,
nato,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.