Nancy Pelosi a ajuns la Tokyo/China a anulat o întâlnire şi a lansat rachete în apropierea Japoniei

Autor: Mihai Draghici Postat la 04 august 2022 150 afişări

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a ajuns joi seară în Japonia, ultima etapă a turneului în Asia care a inclus vizita în Taiwan, iar, în contextul tensiunilor, China a anulat o întrevedere bilaterală cu un oficial nipon, după lansarea unor rachete în apropierea Japoniei.

Nancy Pelosi a ajuns la Tokyo/China a anulat o întâlnire şi a lansat rachete în apropierea Japoniei

Conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro, avionul care a transportat-o pe Nancy Pelosi din Coreea de Sud a aterizat joi seară la Baza aeriană Yokota, situată la periferia oraşului Tokyo. Vizita în Japonia este ultima etapă a turneului efectuat de preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA în Asia, care a inclus controversata deplasare în Taiwan, generând tensiuni puternice cu Beijingul.

Înainte cu câteva ore de ajungerea lui Nancy Pelosi la Tokyo, cinci rachete lansate de armata chineză în cursul exerciţiilor militare de amploare lansate în jurul Taiwanului au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul nipon a transmis o notă de protest Chinei, conform cotidianului La Repubblica. Takeyoshi Mori, adjunct al ministrului nipon de Externe, l-a sunat pe ambasadorul Chinei, Kong Xuanyou, pentru a condamna vehement incidetul.

Guvernul de la Tokyo a cerut Beijingului să oprească imediat exerciţiile militare din jurul Taiwanului. "Faptul că au căzut rachete în apele noastre, în zona economică exclusivă, reprezintă o problemă gravă care vizează securitatea noastră şi siguranţa cetăţenilor. Acţiunile Chinei au impact grav asupra păcii şi stabilităţii regionale şi asupra comunităţii internaţionale", a afirmat Takeyoshi Mori, citat de site-ul Sankei.com.

În contextul tensiunilor, Beijingul a anunţat anularea întâlnirii între miniştrii de Externe din China şi Japonia, care era programată cu ocazia reuniunii Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
japonia,
china

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.