N-aduce luna ce aduce ceasul

Postat la 06 decembrie 2005 8 afişări

Dupa nenumarate amenintari venite din partea liderilor PD si PNL, reprezentantii puterii au reusit sa se adune la dezbaterile asupra legii bugetului la inceputul saptamanii trecute. Desi acest fapt a constituit o reusita in sine, pentru ca venea dupa doua saptamani de absente nejustificate ale parlamentarilor, nu avea sa fie decat inceputul unei serii de surprize.

Dupa nenumarate amenintari venite din partea liderilor PD si PNL, reprezentantii puterii au reusit sa se adune la dezbaterile asupra legii bugetului la inceputul saptamanii trecute. Desi acest fapt a constituit o reusita in sine, pentru ca venea dupa doua saptamani de absente nejustificate ale parlamentarilor, nu avea sa fie decat inceputul unei serii de surprize.


Strategia opozitiei a fost clara inca de la inceput: taraganarea dezbaterilor asupra bugetului prin intermediul celor aproximativ 1.000 de amendamente depuse. Sprijinul neasteptat primit din partea parlamentarilor chiulangii ai coalitiei parea sa arate ca si de aceasta data vor castiga partida.


Marti, insa, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata. Nemultumiti de felul in care presedintele de sedinta, liberalul Dan Radu Rusanu, trateaza amendamentele opozitiei, social-democratii l-au acuzat ca are o atitudine "mistocareasca" si l-au somat sa isi ceara scuze. Cum acesta nu s-a conformat, alesii PSD si ai PRM s-au retras de la dezbateri, sperand ca sedinta sa se suspende din lipsa de cvorum. Reprezentantii puterii insa au reusit sa stranga in sala 274 de persoane, cu tot cu ministrii-parlamentari, care lasasera balta treburile de la guvern, adica mai mult decat necesarul de cvorum.


Din acest punct, lucrurile au decurs in mare viteza. Fiindca sutele de amendamente formulate de opozitie nu mai aveau sustinatori, ele au picat pe banda rulanta, mai ales ca fusesera deja respinse de comisiile parlamentare. "Articolul X. Sunt obiectii? Nu. Admis", a rostit aproape fara incetare vocea lui Dan Radu Rusanu. In numai doua ore, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru anul 2006 au fost votate. Graba si tensiunea erau atat de mari incat presedintele de sedinta a scapat chiar o injuratura de la prezidiu, fara sa isi dea seama ca are inca microfonul deschis.


Senatorii si deputatii au decis ca la rectificarea bugetului de stat pe 2006, fondurile suplimentare sa fie alocate cu prioritate Ministerului Educatiei si Ministerului Culturii, precum si pentru aplicarea strategiei nationale anticoruptie si pentru reforma sistemului judiciar. La dezbaterea anexelor, care stabilesc sumele alocate ordonatorilor principali de credite, s-a aprobat diminuarea cu 3 milioane de lei noi a bugetului Senatului si cu 20 milioane de lei noi a bugetului Camerei Deputatilor, sume cu care vor fi suplimentate fondurile alocate Ministerului Educatiei. Cand s-au trezit liderii opozitiei, era prea tarziu. Degeaba si-a aratat indignarea Adrian Nastase fata de modul in care a fost adoptat bugetul. Mircea Geoana a adoptat termeni mai duri in scrisorile publice adresate lui Calin Popescu-Tariceanu (numit de liderul PSD "Premierul Faliment") si lui Traian Basescu, caruia i-a cerut sa nu promulge bugetul. Mingea e acum in terenul presedintelui, numai ca nimeni nu se asteapta ca acesta sa nu dea verde bugetului aprobat de parlamentarii Aliantei numai fiindca textul n-a mai trecut prin sita amendamentelor opozitiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/n-aduce-luna-ce-aduce-ceasul-2509790
2509790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.