Musta, soluţii pentru a evita ca bolnavii în stare gravă să nu poată beneficia de oxigen în spitale

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 martie 2021 37 afişări

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara, vorbeşte despre două soluţii prin care se poate evita riscul ca bolnavii de Covid în stare gravă să nu mai poată beneficia de oxigen în spitale.

Musta, soluţii pentru a evita ca bolnavii în stare gravă să nu poată beneficia de oxigen în spitale

Virgil Musta spune că medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara s-au confruntat în ultimele două săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri Covid-19. Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane.

„Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare.Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeş, fie la Casa Austria de la Spitalul Judeţean, dar locurile sunt limitate şi se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă faţă avalanşei continue de pacienţi în forme severe. Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia şi aceste cazuri, dar terapia acestor pacienţi se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât şi prin personalul specializat necesar. Dar şi aici, locurile tot limitate vor fi”, arată Musta.

Pentru a evita situaţia în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie oprit numărul zilnic foarte mare de noi forme severe şi foarte severe.

Prima soluţie este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări şi, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu stricteţe, a regulilor de protecţie: purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor: „Nimic nou aici, doar să nu lăsaţi încă garda jos în niciun moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluţia cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coşmar”.

A doua soluţie presupune ca cei care au simptome să se testeze pentru a depista din timp boala, să ţină permanent legătura cu medicul de familie, iar dacă simptomele evoluează să meargă cât mai repede la spital pentru o evaluare: „Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viaţa! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veţi merge la spital şi vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice şi alte investigaţii din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veţi merge înapoi acasă în aceeaşi zi, după cca 1-2 ore, dar veţi şti <cum staţi>. Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor)”.

Avantajele efectuării la timp a acestei evaluări:

• se va putea acţiona la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluţia spre forme grave

• medicul de familie va vedea evaluarea pe care aţi făcut-o (prin intermediul unui program informatic) şi va putea să vă recomande acasă tratamentul optim

• dacă aveţi forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul ”Oxigen pentru Timişoara” şi veţi beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare

• dacă aveţi deja o formă gravă, dovedită şi prin evaluare, veţi avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe şanse de vindecare.

Cel mai probabil în comunitate circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare, spune medicul.

„Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, susţine Virgil Musta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
virgil musta,
covid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.