Minunile cotei unice

Postat la 22 august 2006 5 afişări

Un raspuns indirect la temerile guvernatorului BNR ca tinta de inflatie din acest an ar putea fi amenintata de eventuale derapaje ale politicii fiscale si salariale (mai ales in conjunctura unor alegeri anticipate) l-a dat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Un raspuns indirect la temerile guvernatorului BNR ca tinta de inflatie din acest an ar putea fi amenintata de eventuale derapaje ale politicii fiscale si salariale (mai ales in conjunctura unor alegeri anticipate) l-a dat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

 

Comentand cele doua rectificari de buget care vor urma in august si octombrie, ministrul a promis ca nu se vor mai face nici un fel de realocari de la buget pentru salarii, cu exceptia celor deja angajate pana acum pentru invatamant, armata si Interne. Prin urmare, limita de deficit bugetar vizata la ora actuala, de 2,5% din PIB, nu va fi "in nici un caz" majorata, spune Vladescu, nici la rectificarea prevazuta pentru aceasta luna, nici la aceea, mai importanta, din octombrie.

 

E drept insa ca ministrul finantelor a avut alta nuanta decat guvernatorul Mugur Isarescu atunci cand s-a referit la ce se va intampla cu bugetul. Isarescu sugerase ca deficitul din acest an va fi mai mic decat tinta de 2,5%, judecand dupa faptul ca veniturile incasate de la inceputul anului sunt peste estimari, in timp ce Sebastian Vladescu a afirmat doar ca nu va fi majorat plafonul de 2,5% din PIB, accentuand totusi ca in octombrie va urma o rectificare mai generoasa.

 

Deocamdata, asa cum era de asteptat, bugetul a trecut de primele sapte luni ale anului cu excedent de peste 1% din PIB, ceea ce i-a facut deja pe comentatori sa aminteasca de executia bugetara de anul trecut, cand de teama unor incasari prea mici, Guvernul a tinut cheltuielile in frau pana spresfarsitul anului. Vladescu sustine insa ca acum e o cu totul alta situatie, intrucat excedentul fiscal actual rezulta din cresterea peste asteptari a incasarilor (cu 23% fata de aceeasi perioada din 2005 si cu 2,2% peste nivelul programat) si nu dintr-o infranare a cheltuielilor.

 

Autoritatile au deci, in sfarsit, ocazia sa laude efectele pozitive ale cotei unice, pe baza carora estimeaza acum pentru 2007 atingerea unui nivel al veniturilor fiscale de 32-32,5% din PIB (fata de circa 30% in 2005) si un deficit al bugetului consolidat de cel mult 2% din PIB. Aceasta in conditiile in care, totusi, bugetul pe 2007 va fi grevat de contributia la bugetul UE (circa 1% din PIB), de cofinantarile pentru fonduri structurale (0,2-0,3% din PIB), de lansarea sistemului de pensii administrate privat si de reducerea cu 2% a contributiilor la asigurarile sociale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/minunile-cotei-unice-2511525
2511525
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.