Ministrul Transporturilor: Prima cursă Tarom după modernizarea aeroportului Suceava, în 12 noiembrie

Autor: Tibi Bujdei Postat la 10 octombrie 2015 139 afişări

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat, sâmbătă, pe Aeroportul Suceava, unde a vizitat stadiul lucrărilor de modernizare, că prima cursă Tarom va ateriza în 12 noiembrie, considerând că este normal ca redeschiderea traficului aerian să fie făcută de compania naţională.

Matache a spus, într-o conferinţă de presă, că modernizarea aeroportului va fi terminată la sfârşitul lunii octombrie, iar în 12 noiembrie va ateriza prima cursă Tarom pe noul aeroport, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a menţionat că este normal să vină pe aeroport compania naţională Tarom şi să redeschidă în acel moment traficul curent pe aeroportul Suceava.

"Pe urmă, vom avea curse regulate între Bucureşti şi Suceava”, a spus ministrul.

El a precizat că aeroportul sucevean deserveşte judeţele Suceava şi Botoşani şi are potenţial de atragere pe alte câteva judeţe din jur şi Ucraina.

Ministrul Transporturilor, care a vizitat, sâmbătă lucrările de modernizare, dar şi spaţiul unde va fi amenajat al doilea terminal al aeroportului, a spus că este mulţumit de lucrările executate. El a declarat că Romatsa mai are de montat echipamentele necesare, ceea ce se va realiza în perioada următoare, iar sistemul ILS va fi montat de în următoarele două luni.

Matache a remarcat că în reconstrucţia aerogării a fost folosit mult lemn împreună cu betonul şi sticla.

"Iată că reuşim ca lemnul să nu-l mai cărăm la Constanţa şi să plece din ţară şi să reuşim să-l folosim şi aici. Am văzut în Suceava multe construcţii la care se foloseşte lemnul, ceea ce e excepţional pentru România şi pentru judeţul dumneavoastră”, a spus Matache.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că aeroportul Suceava va fi redeschis în 25 octombrie, iar în 27 octombrie va veni prima cursă privată la Suceava.

"Practic, aeroportul poate fi operat din 25 octombrie”, a spus Nechifor, care a menţionat că primele contracte cu companii care vor oferi curse externe vor putea fi semnate după adoptarea de Consiliul Judeţean, în şedinţa de la sfârşitul lunii, a noului plan tarifar.

Ministrul Transporturilor a subliniat că este important că va fi redeschis traficului Aeroportul Suceava. El a spus că Romatsa va urma să monteze ILS în două luni după care urmează să fie calibrat.

"Până la montarea ILS piloţii Tarom vor fi în stare să aterizeze şi să decoleze cum au făcut-o şi până acum, că aeroportul nu a beneficiat de ILS până acum”, a spus Matache.

Noul turn de control al aeroportului a fost pus la dispoziţia Romatsa pentru instalarea echipamentelor, urmând să fie montat sistemul de aterizare ILS, de categoria a doua, care furnizează informaţii până la înălţimea de 15 metri deasupra pragului pistei sau chiar mai puţin, dar şi, în premieră pentru un aeroport din România, o unitate de aterizare pe baza GPS.

Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie 2014, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei, din fonduri europene. Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi s-au modernizat pista de rulare, balizajul, s-a construit un nou turn de control şi a fost pregătit terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie. Lucrările de modernizare la aeroport au fost realizate prin trei proiecte, unul finanţat de Romatsa, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean Suceava continuă programul de modernizare a facilităţilor aeroportuare prin amenajarea unui nou terminal de pasageri şi cargo folosind o mare parte din construcţiile Centrului Economic Bucovina Suceava aflat în proximitate, inclusiv pavilionul expoziţional care va fi terminalul pentru îmbarcare pentru destinaţii externe. Pentru acest proiect, Aeroportul Suceava a obţinut, vineri, o finanţare de 100.000 de lei în vederea efectuării studiului de fezabilitate, urmând ca din primăvara anului viitor să înceapă lucrările de amenajare a noului terminal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AEROPORT SUCEAVA,
MODERNIZARE,
CURSA
/actualitate/ministrul-transporturilor-prima-cursa-tarom-dupa-modernizarea-aeroportului-suceava-in-12-noiembrie-14821831
14821831
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.