Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: INS nu a greşit calculele privind creşterea economică, ci ca aplicat alt model econometric. Unii analişti au devenit părerologi de profesie, dar nu nimeresc estimările

Autor: Roxana Rosu Postat la 16 noiembrie 2022 24 afişări

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: INS nu a greşit calculele privind creşterea economică, ci ca aplicat alt model econometric. Unii analişti au  devenit părerologi de profesie, dar nu nimeresc estimările

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarat miercuri, comentând revizuirea datelor publicate de INS despre creşterea economică din T1, că instituţia nu a greşit, ci a aplecat un alt model econometric de calcul.

”Din perspectiva afirmaţiilor unor analişti, sunt fanul analiştilor, m-aş întreba de ce nu se uita la prognoza Comisiei Europene. Este uşor să arunci cu noroi într-o instituţie naţională pentru că probabil nu îţi răspunde în fiecare zi la televizor. Totuşi, indiferent ce ne spune INS, indiferent că a aplicat o metodologie nouă sau că a restructurat anumite date pe trimestrul 1 sau 2, este mult mai prudent decât ceea ce ne spune Comisia Europeană sau FMI. Oare toţi manipulează datele şi numai analiştii nostri ştiu să facă datele?. Chiar îi rog să facă ei datele şi să spună cât e PIB-ul”, a spus Câciu, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de presă după şedinţa de govern.

Ministrul a spus că unii analişti au  devenit ”părerologi de profesie”, dar nu au nimerit estimările.

”Întrebaţi-i câţi dintre ei au spus că vom termina pe creştere economică în trimestrul întâi. La fel, câţi dintre marii trezorieri de bănci comerciale din România, care sunt şi analişti economici şi mai apar la TV spuneau că Romania va avea o creştere de 4,6% sau de 5%”.

Adrian Câciu a mai spus că i se pare puţin ipocrit să facem analize aruncând o anatemă asupra unei instituţii.

”Chiar ar fi bine să iasă instituţia să clarifice de ce apar astfel de revizuiri, dacă se înscriu pe metodologie. PE toţi ne-a surprins creşterea economică din T1, a fost mult mai mare decât ne prognozam. Dar aş vrea să fim mai reţinuţi la analiza pe care o facem la TV, dacă niciodată nu au nimerit-o”

În final, ministrul a precizat că nu crede că INS a greşit, ci ca aplicat alt model econometric care a adus anumite elemente în plus, faţă de minis.

”Noi pregătim bugetul pe datele de la Comisia Naţională de Prognoză. Avem o creştere mai mica decât în acest an. De la ea plecăm, ne uităm la raportul pe inflaţie de la BNR şi ajustăm şi pe venituri şi pe costuri”

Institutul Naţional de Statistică a revizuit creşterea economică din T1 2022 faţă de T4 2021, de la 5,2% cât a anunţat în luna mai, la 1,5% în cel mai recent comunicat, emis marţi.

INS explică modificarea cifrelor prin actualizarea sistemului informatic: ”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizarii cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a  modificării modelului, a numărului de regresori folosiţi, a revizuirii seriei brute şi a numărului de observaţii disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19.”, se precizează în comunicatul INS de marţi, 15 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analisti,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.