Merita provincia hoteluri de lux?

Postat la 11 iulie 2006 1 afişăre

Anuntul dezvoltatorului belgian Besix ca va construi un hotel de cinci stele la Timisoara, pe locul unei cazarme dezafectate, a readus in discutie oportunitatea deschiderii unor unitati hoteliere de categorie superioara in provincie.

Anuntul dezvoltatorului belgian Besix ca va construi un hotel de cinci stele la Timisoara, pe locul unei cazarme dezafectate, a readus in discutie oportunitatea deschiderii unor unitati hoteliere de categorie superioara in provincie.

 

Un hotel are exact atatea stele cate ii dau clientii, sintetizeaza modul in care inteleg hotelierii capitolul "clasificare" Tinu Sebesanu, CEO al Trend Hospitality, reprezentantul pentru Romania al lantului hotelier Cendant, care detine brandul Ramada. Chiar daca sunt inca la mare pret in Romania, stelele hotelurilor sunt mai degraba o notiune subiectiva, mai ales in conditiile in care regulile pentru clasificare (camere spatioase, business-lounge, room-service sau piscina interioara) pot fi respectate si fara ca hotelul sa lase neaparat impresia ca e unul de lux.

 

De altfel, acesta este unul dintre considerentele pentru care majoritatea hotelierilor romani sunt de parere ca nu trebuie privit ca o mare drama faptul ca n-a aparut pana acum in provincie un hotel de talia, sa spunem, JW Marriott.  Cu atat mai mult cu cat piata a inceput sa creasca si odata cu ea si numarul hotelurilor de categorie superioara.

 

Deocamdata, cu exceptia celor din Bucuresti si de pe litoral, in Romania exista doar doua hoteluri de cinci stele: Aro Palace din Brasov si Opera Plaza din Cluj-Napoca.

 

Aro Palace a trecut de la patru la cinci stele la sfarsitul lui 2005, in urma unei investitii de 15 milioane de euro, an in care a avut o cifra de afaceri de cinci milioane de euro si un profit de 40.000 de euro. Potrivit declaratiilor conducerii companiei, Aro Palace ar putea fi afiliat in perioada urmatoare unor lanturi hoteliere internationale, in acest sens purtandu-se discutii cu Intercontinental International si Radisson SAS. Unitatea dispune de 126 de camere, dintre care 80 duble, 30 single si sase garsoniere.

 

Cel de-al doilea hotel, Opera Plaza, a fost inaugurat saptamana trecuta. Situat in centrul municipiului Cluj-Napoca, pe locul fostului sediu al fabricii de dulciuri Feleacul, acesta dispune de 52 de camere si apartamente. Estimata initial la 3,5 milioane de euro, investitia a depasit la final 4,5 milioane de euro. Proprietarii - fratii Calin si Octavian Buzoianu, actionari majoritari ai Feleacul - estimeaza o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ 10 ani si un grad de ocupare pentru 2006 de pana la 40%. 

 

"La nivel national, pentru 2006 se constata un «apetit» mai accentuat pentru dezvoltarea unor proprietati de patru stele, in acord cu exigentele in crestere ale pietei. Investitiile de trei stele continua, dar cu o tendinta de stagnare", spune Paul Marasoiu, director al companiei de consultanta Peacock Hotels Global Management si reprezentant pentru Romania si Republica Moldova al companiei hoteliere Golden Tulip. Primele proiecte de patru stele au aparut la Iasi, Targu-Mures, Cluj si Sibiu, oras desemnat de un juriu al Comisiei Europene capitala culturala a Europei in 2007.

 

Intr-o discutie anterioara cu BUSINESS Magazin, Marius Constantin, seful serviciului de presa din cadrul primariei Sibiu, marturisea ca municipalitatea sibiana a eliberat sase autorizatii de constructie pentru hoteluri, estimandu-se ca anul viitor capacitatea de cazare a batranului Hermannstadt sa se dubleze.  Potrivit estimarilor municipalitatii sibiene, la manifestarile de anul viitor sunt asteptati pana la doua milioane de turisti; in prezent, in Sibiu se gasesc 31 de hoteluri, moteluri si pensiuni care ofera peste 2.000 locuri de cazare.

 

Intamplator sau nu, singurul hotel de categorie superioara din provincie care a optat pentru afilierea la un lant international se afla tot la Sibiu si ii apartine omului de afaceri Ilie Carabulea, actionar majoritar al Atlassib. Acesta va investi 20 de milioane de euro intr-un hotel de patru stele plus cu 12 etaje, 140 de camere, doua restaurante si spatii de birouri, care va fi inaugurat sub brandul Ramada. Ca nota distinctiva, hotelul din centrul Sibiului va avea un etaj de camere tip "Executive", gandit special pentru oamenii de afaceri.

 

"De la proprietate la proprietate, depinde cum faci aceasta zona executive, camerele sunt mai mari si au mai multe facilitati. Pe acel etaj accesul e limitat prin cartela, este un business lounge, se mai ofera si mic dejun separat de restaurantul hotelului. Totodata, transportul de la aeroport este gratuit, iar clientii mai au in plus un coffee-maker, un turn down service, se face late check out, toate in functie de clasificarea si pretentiile hotelului", explica Sebesanu de la Trend Hospitality. Evident, toate aceste facilitati se reflecta direct in costurile de cazare, care sunt cu 10-15% mai mari decat cele standard.

 

Din cate mai spune Sebesanu, chiar daca serviciile sunt de un nivel superior fata de restul hotelului, ele nu pot fi totusi asimilate conceptului de cinci stele: "Asta este o greseala frecventa: multi din cei care isi fac hoteluri cred ca daca au facut camera foarte spatioasa, au pus un pat si un dus de calitate, si-au facut hotel de cinci stele". Cand se construieste sau se evalueaza un hotel, explica Paul Marasoiu, se ia in calcul o baza valorica per camera. In cazul pietei Uniunii Europene, pentru nivelul de patru stele, o valoare medie pe camera este de aproximativ 150.000 de euro. De exemplu, camerele din hotelul lui Ilie Carabulea ar putea fi evaluate la 142.800 de euro.

 

Cand vine vorba de cinci stele, valoarea creste pana la 200.000 de euro sau chiar mai mult. "In ambele cazuri, valorile pot creste in functie de complexitatea spatiilor publice, de elementele de concept si atentia pentru detaliu in finisajele de lux, de dotari si tehnologii de ultima ora in industria hoteliera utilizate", spune Paul Marasoiu.

 

Pe langa acestea, se adauga elemente precum pretul platit pentru terenul pe care e amplasat hotelul, piscina exterioara, terasele, dar mai ales potentialul de dezvoltare a zonei respective, care este poate cel mai important factor luat  in calcul. Dar avantajele sunt reciproce.

 

Cu alte cuvinte, daca studiile si investitiile arata ca zona se va dezvolta accelerat, un hotel bun, eventual si de lant, nu va face decat sa contribuie la acest lucru. "Cred ca un hotel de cinci stele e oportun in toate orasele principale, mai ales pentru ca va obliga la ridicarea stachetei pe toata piata de acolo", explica Tinu Sebesanu.

 

Momentan, la nivelul upscale (mediu superior) capacitatea de cazare a hotelurilor din provincie este relativ redusa, conturandu-se insa o tendinta de crestere accelerata a acestui segment (asa cum se intampla acum pe piata de trei stele din Bucuresti).

 

"Se va ajunge sa se construiasca foarte mult, oferta va depasi cererea si multora le va fi greu sa supravietuiasca", mai spune Sebesanu. Dar pana ca toate aceste previziuni sa se si implineasca, oficialii companiei Besix au prezentat macheta primului hotel de cinci stele din Vestul tarii, care va fi amenajat pe terenul unei foste cazarme din Timisoara.

Bart Wuyts, director de comunicare la Besix, spune ca proiectul se va intinde pe un teren cu o suprafata de 6,5 hectare pus la dispozitie de municipalitatea Timisoarei si ca include, printre altele, un complex sportiv cu piscina in aer liber si o terasa acoperita cu 200 de locuri. Reprezentantul companiei nu a dezvaluit valoarea totala a investitiei, rezumandu-se sa spuna doar ca este vorba despre o suma cu noua cifre.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Merita provincia hoteluri de lux?
/actualitate/merita-provincia-hoteluri-de-lux-1006379
1006379
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.