Mediul de afaceri subliniază pericolul creşterii cu 40% a pensiilor decisă de Parlament

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 septembrie 2020 105 afişări

Mediul de afaceri subliniază pericolul creşterii cu 40% a pensiilor decisă de Parlament

Asociaţii ale oamenilor de afaceri şi camere de comerţ prezente în România au reacţionat la creşterea pensiilor cu 40% decisă marţi în Parlament, despre care spun că pune în pericol sustenabilitatea creşterii economice a României şi va duce la deteriorarea deficitului de cont curent.

Au recţionat la decizia Parlamentului Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizaţia femeilor antreprenoare CONAF, Camera de comerţ Româno-Americană AmCham, Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 o reprezintă relansarea economiei. Numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creşterii nivelului veniturilor populaţiei, inclusiv ale pensionarilor.

Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România.

Creşterile votate de către Parlament, spune CNIPMMR vor avea ca efecte punerea în pericol a sustenabilităţii creşterii economice a României, deteriorarea deficitului de cont curent, având în vedere consumul care depăşeşte valoarea exporturilor, lipsa resurselor pentru investiţii, care să asigure o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, creşterea deficitului public şi crearea de tensiuni suplimentare pe piaţa forţei de muncă, în special în domeniul privat.

“Creşterea pensiilor cu 40% este nesustenabilă în contextul pandemic dat, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit”, este de părere preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.

„Ţara noastră avea deja cea mai mare proporţie a cheltuielilor cu salariile, pensiile şi asistenţa socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Naţională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluţie încoace. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se opreşte sau se agravează şi vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?”, a subliniat patronatul Concordia.

Camera de comerţ româno-americană AmCham subliniază că România se află într-o situaţie fără precedent şi că transmite un mesaj confuz comunităţii investiţionale, riscând o retrogradare a rating-ului de ţară în aceeaşi săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieţei de capital românească.

AmCham Romania face apel la responsabilitate din partea decidenţilor politici astfel încât măsurile şi politicile publice adoptate să nu creeze dezechilibre bugetare ci, dimpotrivă să contribuie la sănătatea macroeconomică a ţării.

Consiliul Investitorilor Străini adaugă că problema majoră a unui deficit bugetar atât de mare este dificultatea sau chiar imposibilitatea finanţării acestuia pe pieţele financiare. „În plus aceste măsuri, ar putea declanşa revizuirea ratingului de ţară pentru România, prin urmare, creşterea în continuare a costului datoriei publice ceea ce ar genera un efect negativ asupra întregii economii româneşti, mai ales în absenţa unei strategii de rambursare credibile. Astfel, competitivitatea României va fi slăbită chiar din interior, iar recâştigarea poziţiilor de avantaj pierdute vor aduce costuri suplimentare pe termen mediu.

România se află deja sub procedura de deficit excesiv şi trebuie să prezinte în această lună Comisiei Europene o strategie de consolidare fiscală, precum şi Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă care să fundamenteze alocarea şi finanţarea din partea Uniunii Europene.

Conlucrarea tuturor factorilor de decizie Parlament, Guvern, Preşedinte, şi luarea în considerare a tuturor acestor aspecte, atunci când agenda publică impune adoptarea unor măsuri ce pot afecta întreaga societate este, în opinia noastră, singura cale de rezolvare a problemelor ce stau în faţa redresării economice a României”.

Rectificarea bugetară a fost aprobată marţi de deputaţi şi senatori, principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%. Liberalii au anunţat că vor ataca decizia la CCR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
organziaţii economice,
parlament,
reacţie

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
O caricatura cu Recep Tayyip Erdogan, pe prima pagină din Charlie Hebdo O caricatura cu Recep Tayyip Erdogan, pe prima pagină din Charlie Hebdo
Efectele SARS-CoV-2: Creierul uman, mai bătrân cu până la 10 ani după COVID-19. Ce arată rezultatele unui studiu despre deficitul cognitiv
MonitorulApararii
NEVERENDING STORY NEVERENDING STORY
7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria
MonitorulPartidelor
Cătălin Rădulescu: Ne place ideea de ecologism. Purtarea măştii nu trebuie să fie obligatorie Cătălin Rădulescu: Ne place ideea de ecologism. Purtarea măştii nu trebuie să fie obligatorie
Dominic Fritz: Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timişoarei
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.