Mai puţini bani în buzunare: numerarul în circulaţie a scăzut sub 31 mld. lei în februarie

Autor: Ciprian Botea Postat la 27 martie 2013 22 afişări

Numerarul aflat în circulaţie a scăzut cu aproape un procent în februarie faţă de aceeaşi lună din 2012, media zilnică a cash-ului din economia reală fiind de 31 miliarde de lei (echivalentul a 7 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Mai puţini bani în buzunare: numerarul în circulaţie a scăzut sub 31 mld. lei în februarie

Numerarul aflat în circulaţie a scăzut cu aproape un procent în februarie faţă de aceeaşi lună din 2012, media zilnică a cash-ului din economia reală fiind de 31 miliarde de lei (echivalentul a 7 mld. euro), potrivit datelor BNR. Faţă de luna anterioară, numerarul aflat în circulaţie a crescut cu aproape două procente. Ritmul de creştere al numerarului în circulaţie a încetinit puternic în ultimele luni în condiţiile în care în toamna anului trecut creşterea, atât anualizată cât şi lunară, ajungea la 8-10%. Numerarul în circulaţie a scăzut în ultimele luni pentru că veniturile populaţiei nu au crescut substanţial în condiţiile în care economia nu şi-a revenit complet din criză, iar cheltuielile suplimentare din trecut au fost susţinute în bună măsură de banii economisiţi anterior. Şi depozitele populaţiei au crescut în criză datorită creşterii sentimentului de prudenţă al clienţilor. Evoluţia mai slabă a numerarului aflat în circulaţie în ultimele trei luni ar putea fi compensată de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, bancherii raportând în mod constant o dinamică pozitivă a acestui segment în ultimii ani. Băncile au încercat în ultimii ani, prin diverse campanii, să încurajeze plata cu cardul la comercianţi.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
circulatie,
bani
/actualitate/mai-putini-bani-in-buzunare-numerarul-in-circulatie-a-scazut-sub-31-mld-lei-in-februarie-10693500
10693500
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.