Mai mult de un sfert din angajaţii români lucrează în companii multinaţionale - INSSE

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 aprilie 2022 60 afişări

Mai mult de un sfert din angajaţii români lucrează în companii multinaţionale - INSSE

În România, în anul 2020, un procent de 28,6% din numărul total de salariati din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate, arată statistica INSSE.

Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România.

În România, în anul 2020, au fost identificate 91.217 grupuri de întreprinderi, din care 5.523 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 85.694 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (523 controlate din interior, respectiv 85.171 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, în anul 2020, 5140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităṭi legale.

În anul 2020, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 13.852 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 71.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului.

În întreprinderile controlate din top 10 ṭări, în anul 2020, şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaṭi la nivelul economiei naṭionale.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.

Rezultatele anului 2020 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (8,8%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (8,3%), în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 5,3% se regăsesc în secţiunea C - Industria prelucrătoare, iar 2,6% se regăsesc în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii domină în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1,8%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
statistică,
companii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.