Liderii din UE sunt îngrijoraţi de povara datoriei cauzată de coronavirus

Autor: Mircea Nica Postat la 27 martie 2020 107 afişări

Liderii din UE sunt îngrijoraţi de povara datoriei cauzată de coronavirus

Liderii Uniunii Europene au încercat să răspundă într-o manieră economică colectivă la efectele provocate de pandemia de coronavirus, dar băncile centrale au luat deja măsuri semnificative, potrivit Financial Times.

După decizia de a elimina restricţiile privind planul de a cumpăra obligaţiuni în valoarea de 750 mld. euro, Banca Centrală Europeană s-a poziţionat în aşteptarea unei avalanşe de datorii care trebuie finanţate pentru a răspunde pandemiei de coronavirus.

Una dintre cele mai mari dezbateri cu privire la deciziile luate în ultimele zile este legată de cine va susţine această  îndatorare suplimentară, guvernele, băncile centrale sau Uniunea Europeană.

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a descris situaţia actuală ca “un cost foarte mare care nu poate fi ocolit şi care va trebui să fie absorbit de balanţele guvenelor.”

Economiştii şi parlamentarii sunt de acord că această îndatorare suplimentară nu poate fi evitată, dar problema legată de cine va împărţi această îndatorare financiară cauzată de coronavirus a creat o diviziune în cadrul Băncii Centrale Europene şi între liderii europeni.

Apelul domnului Draghi la acţiuni radicale şi solidaritatea UE a venit după ce nouă state membre au scris o scrisoare prin care au solicitat emiterea datoriei europene comune pentru a finanţa lupta împotriva coronavirusului, înainte de o conferinţă video divizivă a Consiliului European de joi.

Deocamdată, dezbaterea liderilor UE cu privire la acţiunile fiscale comune s-a concentrat pe utilizarea mecanismului european de stabilitate ca punct de plecare pentru ţările care se confruntă cu probleme economice grave şi cu nevoie de împrumut.

Cu toate acestea, în continuare există o dezbatere extrem de politizată în legătură cu detaliile propunerilor şi duritatea condiţiilor aferente împrumuturilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
datorie,
ingrijorare,
europene

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.