Legea Ciucă şi Bode referitoare la Codul penal, sesizată la CCR de Forţa Dreptei şi USR

Postat la 25 mai 2023 28 afişări

Legea Ciucă şi Bode referitoare la Codul penal, sesizată la CCR de Forţa Dreptei şi USR

Parlamentarii din Forţa Dreptei şi din USR au sesizat Curtea Constituţională faţă de modificarea Codului penal iniţiată de Nicolae Ciucă şi Lucian Bode pentru infracţiunile referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

„Potrivit sesizării de neconstituţionalitate reglementarea propusă nu a ţinut cont de întregul ansamblu normativ al Codului penal, astfel încât norma adoptată să aibă o integrare firească şi coerentă în raport cu alte infracţiuni mai grave. Înăsprirea unor reglementări nu a ţinut cont de faptul că s-ar putea ajunge la situaţia în care, într-un anumit context, infracţiunea de ucidere din culpă, faptă care are ca efect suprimarea vieţii unei persoane, să fie sancţionată cu o pedeapsă mai mică decât cea referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice, ţinând cont de circumstanţele agravante pe care le introduce propunerea legislativă. Acest lucru este o încălcare evidentă a principiului proporţionalităţii sancţiunilor şi pedepselor consacrat de Constituţie şi o contradicţie în politica penală a statului român”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform semnatarilor, redactarea propusă „dovedeşte carenţe din punct de vedere al clarităţii şi preciziei normei penale de incriminare, fapt care permite o interpretare echivocă şi aplicarea sa în mod discreţionar şi abuziv”.

„Acest lucru contravine bogatei jurisprudenţe a Curţii Constituţionale referitoare la accesibilitatea şi previzibilitatea legii, atribute fundamentale pentru respectarea principiului securităţii raporturilor juridice şi pentru garanţiile constituţionale împotriva arbitrariului.

Mai mult decât atât, în expunerea de motive a proiectului votat nu este cuprinsă nicio justificare/fundamentare bazată pe studii sau statistici a formulei legislative propuse din perspectiva necesităţii măririi pedepselor, lucru care contravine normelor minimale de tehnică legislativă obligatoriu a fi respectate în activitatea de elaborare şi adoptare a actelor normative”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cod penal,
dreapta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.