Laszlo Pacso, preşedinte ADESCO: leadershipul este esenţial în orice organizatie cu mai mult de un membru.

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 05 iunie 2013 255 afişări

Cât de necesar este leadershipul, care sunt trăsăturile comune ale antreprenorilor şi de unde au liderii energia şi inspiraţia necesară zi de zi sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns Laszlo Pacso, preşedinte ADESCO, project manager business days & leadership summit 2013.

Laszlo Pacso, preşedinte ADESCO: leadershipul este esenţial în orice organizatie cu mai mult de un membru.

Care este diferenţa pe care o face leadershipul în succesul unei companii? Dar în succesul individual?

Leadershipul este esenţial în orice organizaţie care presupune mai mult de un membru. Din punctul meu de vedere leadershipul este un agent al schimbării. Trăim vremuri tulburi, unde schimbarea devine o "constantă" a vieţii noastre de zi cu zi. Impredictibilitatea şi nesiguranţa sunt două criterii care fac legea în realitatea zilelor noastre, ori în astfel de perioade de "criza", orice companie fără un leadership autentic nu are nici o şansă de izbândă, cu atât mai puţin de supravieţuire pe pe termen lung. Imi place sa spun ca pentru a functiona in mod eficient o companie are nevoie atat de leaderi puternici cat si de manageri capabili. Leaderii se vor focusa pe schimbare, pe evolutie, progres, prin creativitate si dezvoltare continua, in timp ce managerii vor cauta stabilitate, procese imbunanatite, eficienta, eficacitate, un return of investment cat mai bun, profitabilitate pe termen lung, predictibilitate, adica focusul lor va fi pe excelenta si pe maximizarea punctelor tari. O combinatie lider-manager este de dorit in noua paradigma economica unde nevoia antreprenoriala de a face profit, de a castiga cota de piata este nevoita sa se combine in mod dinamic cu adaptabilitate prin flexibilitate la schimbarile dese si imprevizibile ce sunt generate de mediul economic instabil.

Succesul este un termen relativ. Fiecare are propria sa definitie, propria manifestare a succesului. Self-leadershipul joaca un rol esential in definirea succesului si in crearea premizelor pentru a ajunge la acest succes printr-un plan de actiune. Leadershipul personal este vital pentru mobilizarea vointei si a resurselor personale in vederea atingerii acestor obiective prin care am definit succesul. Ce este frumos la succes este faptul ca, cu cat ne apropiem mai mult de el, cu atat se metamorfozaza si primeste noi valente, noi definitii, care permit mentinerea unui ritm de dezvoltare si progres pentru individ. Ingredientele de baza pentru un leadership personal puternic sunt viziunea, vointa, incredere in sine, determinarea si automotivarea. Fara astea nu putem vorbi de leadership personal. In fiecare dintre noi exista, in proportii diferite pentru fiecare individ, un antreprenor, un manager si un muncitor. Leadershipul personal are rolul de a scoate maximum din combinatia procentuala a celor 3 laturi in asa fel incat in contextul si in mediul in care exista individul sa faca posibila tranzitia de la actual la succes.

Ati intalnit multi antreprenori de succes. Care sunt trasaturile comune ale acestora?

Da. Pot spune ca in ultimii trei ani, fac "colectie" de antreprenori de succes cu care am ocazia sa interactionez si sa colaborez in cadrul proiectelor Business Days. Pot spune ca am invatat si invat foarte mult de la ei. Este fascinant sa vezi cat de mica este granita intre un antreprenor de succes si unul resemnat de propria existenta. Vorbesc de diferente ca si indivizi. Cred ca ingredientele de baza care fac aceasta diferente sunt: viziunea, determinarea, pasiunea pentru ceea ce face, creativitate, capacitatea de a inova, acceptarea schimbarii, flexibilitate, adaptabilitate, focus pe progres, preocupare constanta pentru dezvoltarea personala, capacitatea de a stabili relatii si de a le fructifica in oportunitati, abilitati reale de leadership, preocupare si grija fata de clienti, concentrarea pe calitate si pe imbunatatire continua, o atitudine pozitiva fata de bani, gandire pozitiva, automotivare si un lucru esential capacitatea de a-si asuma riscuri.

De unde au liderii energia zilnica pentru a "urca" in fiecare zi si pentru a-i inspira si pe cei din jur? Care este secretul lor?

O intrebare frumoasa. Un leader autentic este o persoana care este constienta ca schimbarea este mai usor de infaptuit atunci cand ai alaturi de tine si alti oameni. Atunci cand reusesti sa strangi in jurul unei idei de schimbare o masa critica de persoane care cred in aceleasi idealuri, au aceleasi principii si valori si doresc sa faca parte din viziunea leaderului, atunci realitatea se infaptuieste si se intampla repede. Cred ca acei leaderi care cred in visul lor sunt suficient de automotivati in fiecare dimineata pentru a se realimenta cu energia necesara pentru a motiva si inspira pe cei din jur. Este una dintre ingredientele de baza din adn-ul oricarui leader, deschiderea spre a ajuta pe cei din jurul lor sa creasca, sa se dezvolte, sa ramana motivati si fideli viselor lor. Este mai usor sa schimbi lumea cand esti leader peste leaderi...

Secretul este credinta in viziunea ta, dragostea sincera fata de oamenii din jurul tau si pasiunea pentru realizarea viziunii tale. Fara pasiune este aproape imposibil sa strangi alaturi de tine adepti. Pasiunea se manifesta cel mai bine atunci cand oferi propriul exemplu in ceea ce ceri de la oameni. Cand oamenii vad pasiunea, energia si bucuria in ceea ce faci, ea functioneaza ca un puternic catalizator... se simt inspirati si sunt dornici sa faca parte din realitatea pe care o construiesti, atat timp cat cred in aceasta realitate si atat timp cat ea corespunde valorilor, principilor si obiectivelor lor. Imi place sa spun ca din mai multe vise mici se creaza un vis mai mare. Ca aceste vise mici sa se interconecteze intre ele si sa creeze visul mare, este nevoie de valori si principii comune. Ele sunt ingredientul tainic care tin stranse legaturile intre oameni si realitatile fiecaruia. Cand aceste valori si principii sunt alterate, afectate, distruse, se naruie si realitatea construita pe baza visului comun, al viziunii...

Ce impact poate avea un eveniment precum Leadership Summit asupra participantilor? Ai "povesti" in aceasta directie de la editia anterioara?

Impactul este in special pe urmatoarele planuri: inspirare, motivare, incarcare cu energie pozitiva si cu dorinta de a actiona in directia dezvoltarii abilitatilor de leadership in randul fiecaruia. De asta avem nevoie de speakeri experimentati cu capacitatea de conectare atat pe plan informational cat si emotional la nivelul audientei. In al doilea rand, pentru ca efectul sa fie maxim, aducem leaderi autentici din diverse domenii, cu diverse abordari, cu experienta de viata diferita, cu varste diferite, de gen diferit, dar legate prin principii si valori comune... si de un vis in care credem cu totii: o Romanie altfel, mai buna, mai pozitiva, in care sa-ti placa sa traiesti si sa-ti intemeiezi o familie, sa-ti cresti copiii si sa te dezvolti atat ca individ, cat si ca profesionist.

In general impactul asupra participantilor atat la evenimentele Business Days, cat si la editia precedenta Leadership Summit este vizibil cu ochii atat in timpul, cat si dupa eveniment. Vezi oameni zambitori, vizibil fericiti, cu sclipiri de hotarare sa schimbe ceva in bine in viata lor. Multi dintre ei o si fac ulterior, altii inca nu au atins nivelul suficient de automotivare sa treaca la actiune si raman in faza de cautare, dar au o directie ...

Este frumos sa privesti in urma si sa vezi oameni care erau intr-o anumita faza  de dezvoltare la evenimentul tau de anul trecut si la aceasta editie vin dintr-o alta perspectiva, de oameni impliniti sau pe drumul lor catre implinire ... Avem in decursul istoriei noastre suficient de multe exemple de oameni care s-au dezvoltat odata cu proiectele noastre, au devenit antreprenori, manageri sau leaderi de succes. Sa privesti in urma si sa realizezi acest lucru este o "recompensa" care ne da aripi sa luptam cu orice fel de provocare pe care o intalnim in drum, sa ramanem vii in realizarea viziunii noastre si sa fim parte din realitatea pe care o dorim, multi oameni de bine din Romania, o tara de care sa fii mandru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenori,
progres
/actualitate/laszlo-pacso-presedinte-adesco-leadershipul-este-esential-in-orice-organizatie-cu-mai-mult-de-un-membru-10929744
10929744
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.