Israelul intră în stare de alertă de război după ce mişcarea islamistă Hamas a lansat un atac

Autor: Florin Jipa Postat la 07 octombrie 2023 47 afişări

Israelul intră în stare de alertă de război după ce mişcarea islamistă Hamas a lansat un atac

Teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat sâmbătă dimineaţă baraje de rachete asupra sudului şi centrului Israelului, declanşând sirenele în numeroase oraşe, anunţă Times of Israel.

Asediul a început în zorii zilei, în timp ce copiii mergeau la şcoală: «A început operaţiunea „potop al-Aqsa”.

Israelul adună rezervişti pentru luptă, în timp ce soldaţi din Tel Aviv au fost capturaţi.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite şi una a decedat, citează Monitorul Apărării. Sirenele de avertizare „Red Alert” au fost activate în Tel Aviv, la aproximativ 70 de kilometri de Fâşia Gaza, precum şi în Sde Boker, Arad şi Dimona, în sud, de asemenea, la peste 70 de kilometri distanţă. Explozii au fost auzite de locuitorii din aceste zone.

UPDATE 13:42 - Ciolacu: Sunt 790 de pelerini români în Israel. Căutăm soluţii să-i aducem acasă

Sunt 790 de pelerini români în acest moment în Israel, spune premierul Marcel Ciolacu. Alături de ministrul de Externe, acesta caută soluţii să-i aducă acasă.

„Împreună cu doamna ministru de Externe căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel”, a spus, sâmbătă, Ciolacu, întrebat dacă vreun român din Israel a cerut ajutorul autorităţilor române.

Deocamdată, spune premierul, s-a dat o avertizare de stare de război: „vom vedea evoluează lucrurile”.

Prim-ministrul a precizat că nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict.

Întrebat despre situaţia din Mioveni, unde PSD Argeş a decis excluderea din partid a primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, după ce acesta a fost ridicat de DNA, acuzat că a luat bani pentru angajarea unei doctoriţe la spital, Ciolacu a precizat că nu a fost amânată, sâmbătă, vreo decizie.

„Printre cei 790 de români este şi domnul preşedinte Mînzînă (Ion Mînzînă, preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Argeş - n.r.) în Israel şi este normal să aşteptăm să vină acasă, pentru că este o organizaţie în cadrul organizaţiei judeţene Argeş şi nu pot lua o decizie în lipsa preşedintui”, a spus Ciolacu.

Întrebat, mai departe, cum a văzut mesajul de susţinere de la Mioveni, după ce a transmis că nu se mai acceptă corupţi în PSD, Ciolacu a răspuns: „Un moment de emoţie. Şi am văzut cu toţii că au depăşit şi acest moment după decizia magistraţilor de arestare pe 30 de zile”.

PSD Mioveni îşi exprimase „susţinerea totală” faţă de primarul Ion Georgescu, considerând decizia de excludere a acestuia din partid „pripită şi fără fundament”.

UPDATE 13:12 - Alertă de călătorie. MAE le cere românilor care vor să plece în Israel să îşi reprogrameze călătoria

MAE atenţionează românii care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria.

Având în vedere evenimentele recente care au constat în lansarea unui număr mare de rachete din Fâşia Gaza către teritoriul statului Israel şi declaraţia oficială a acestui stat privind mobilizare de lupta a armatei israeliene, Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, părăsirea ţării.

Totodată, MAE atenţionează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria.

Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, transmite ministerul.

UPDATE 12:59 - Cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas, susţine Magenul David Adom. Peste 70 de persoane sunt rănite grav. De asemenea, preşedintele consiliului regional Shaar ha-Negev a fost ucis într-un schimb de focuri. 

Serviciul de urgenţă Magen David Adom spune că cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas. Există peste 70 de persoane grav rănite, potrivit unui purtător de cuvânt.

Celulele teroriste ale grupării din Gaza s-au infiltrat în mai multe comunităţi din sudul ţării.

Se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, notează Times of Israel.

De asemenea, preşedintele consiliului regional Shaar ha-Negev, Ofir Liebstein, a fost ucis în timpul luptelor cu teroriştii Hamas sâmbătă dimineaţă, conform autorităţilor locale.

"Ofir a fost ucis când a mers să apere un oraş în timpul atacului terorist", precizează consiliul.

Adjunctul şefului consiliului, Yossi Keren, îi ţine în prezent locul.

Times of Israel notează şi că Hamas publică imagini care arată cum membrii săi capturează mai mulţi soldaţi israelieni în timpul unui atac asupra unei baze militare de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Alte clipuri care circulă online pretind că arată civili israelieni luaţi ostatici de grupul terorist.

UPDATE Atacul efectuat cu 5.000 de rachete, revendicat de Hamas

Mohammed Deif, liderul aripii militare Hamas din Gaza, a declarat că „5.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului sâmbătă dimineaţa pentru a începe Operaţiunea Furtuna Al-Aqsa”. Israelul a raportat şi o infiltrare din Gaza. Deif, care apare rar în public, a vorbit într-un mesaj video

UPDATE Operaţiune militară împotriva Israelului

Armata israeliană raportează apoi pătrunderea „un număr nespecificat de soldaţi” la graniţe, în timp ce Hamas declară că a început o nouă operaţiune militară împotriva Israelului. Ieri, zeci de mii de susţinători ai Jihadului Islamic s-au adunat pe străzile din Gaza pentru a sărbători aniversarea înfiinţării mişcării.

UPDATE Armata Israelului „este gata de război”

Între timp, armata israeliană spune că este „gata de război” şi loveşte ţinte în Fâşia Gaza, în timp ce sirenele raidului aerian sună în Ierusalim. Sunetele a cel puţin trei explozii s-au auzit în timp ce Israelul desfăşura apărare antirachetă. Atacul asupra Ierusalimului este considerat o escaladare gravă de către Israel.

Citiţi continuarea pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
israel,
rachete,
lansare,
hamas,
razboi,
rezervisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.