Islanda a ridicat gradul de alertă: cel mai mare vulcan din ţară este pe punctul de a erupe

Postat la 30 august 2016 998 afişări

Islanda a ridicat gradul de alertă: cel mai mare vulcan din ţară este pe punctul de a erupe

Islanda a ridicat gradul de alertă după ce unul dintre cei mai mari vulcani a fost lovit de cele mai mari cutremure din ultimii 39 de ani.

Două cutremure de peste 4 grade pe scara Richter s-au produs lângă craterul Katla; acestea au fost urmate de alte 10 replici. Vulcanul se ridică la o înălţime de 1.450 de metru pe coasta sudică a insului.

Vulcanul Katla a erupt în 1955 şi 1999; niciuna dintre cele două erupţii nu a fost însă suficient de puternică pentru a sparge calota de gheaţă de cu o lăţime de 10 kilometri care acoperă craterul.

În 2010, vulcanul Eyjafjallajokull a erupt după o lungă perioadă de inactivitate, producând pagube de sute de milioane de euro. Activitatea seismică a început la sfârşitul anului 2009, vulcanul erupând după aproape 200 de ani de inactivitate la 20 martie 2010. O a doua erupţie, la 14 aprilie 2010, a cauzat întreruperi serioase ale traficului aviatic în mai multe ţări europene.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.