Iranul îndeamnă la formarea unui nou guvern în Yemen şi oferă o susţinere în perioada de tranziţie

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 aprilie 2015 72 afişări

Iranul îndeamnă la formarea unui nou guvern în Yemen, o ţară afectată de tulburări, Teheranul oferind totdată o susţinere într-o perioadă de tranziţie, relatează Euronews.

Aceste afirmaţii sunt susceptibile să provoace furia Arabiei Saudite, care-l susţine pe preşedintele yemenit, ai cărui susţinători luptă împotriva rebelilor huthi.

Înaintarea insurgenţilor huthi către Aden l-a determinat pe Abd Rabbu Mansour Hadi să fugă la Riyadh şi a declanşat o campanie aeriană condusă de către saudiţi împotriva rebelilor - şiiţi, la fel ca iranienii.

Adenul se confruntă cu o criză umanitară.

Numeroase afaceri, inclusiv brutării, au fost închise din cauza unor penurii. "Suntem nevoiţi să stăm la coadă pentru pâine, gaz şi carburant. Curentul electric este oprit, iar oamenii nu au apă. Nu au nimic. Cerem Guvernului să găsească o soluţie", declară un locuitor.

"S-a scumpit traiul. Oamenii de aici trăiesc în condiţii grele. Nu există securitate ori stabilitate", adaugă altul.

Fostul premier yemenit Khaled Bahah a depus jurământul în funcţia de vicepreşedinte, în Arabia Saudită. El este popular în taberele rivale şi ar putea ajuta la calmarea tensiunilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
DIPLOMAŢIE,
YEMEN
/actualitate/iranul-indeamna-la-formarea-unui-nou-guvern-in-yemen-si-ofera-o-sustinere-in-perioada-de-tranzitie-14120038
14120038
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.