Iohannis, întîlnire cu românii din SUA: Este criză peste criză, peste criză şi, totuşi, ne descurcăm

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 septembrie 2022 33 afişări

România trece printr-o multitudine de crize, dar se descurcă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

Iohannis, întîlnire cu românii din SUA: Este criză peste criză, peste criză şi, totuşi, ne descurcăm

„În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult. Este criză peste criză, peste criză şi, totuşi, ne descurcăm. Am reuşit să primim cu braţele deschise aproape 2,5 milioane de ucraineni refugiaţi – sigur, din care mare parte au hotărât să plece mai departe, acolo unde au comunităţi. Am reuşit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză şi anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România şi aici am făcut mari eforturi şi vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să ştiţi că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport.

Criza energetică este, din păcate, o realitate şi pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit şi mai greu de obţinut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reuşit să menţinem preţurile la un nivel rezonabil şi, în acelaşi timp, putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată.

Am vrut să vă descriu aceste lucruri pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de-o parte este plină de dificultăţi, pe de altă parte este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi hărnicia românilor fac ca în toate aceste crize să avem totuşi, surprinzător, o creştere economică”, a spus preşedintele.

Iohannis a apreciat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este cauza tuturor crizelor - energetică, a alimentelor şi, într-o oarecare măsură, criza economică cu care se confruntă Europa. „Este complet neaşteptat, este tragic că avem iarăşi un război în Europa şi speranţa noastră este că acest război nu va escalada. Aici sunteţi oarecum departe de aceste orori, noi suntem foarte aproape. România are, dintre toţi aliaţii NATO, cea mai lungă graniţă comună cu Ucraina şi noi credem că este corect, este moralmente corect, este etic corect să ajutăm Ucraina, şi o facem în toate planurile”.

Prreşedintele a invocat şi Parteneriatul Strategic cu SUA, care în acest an împlineşte 25 de ani. „Lumea mă întreabă câteodată ce este un Parteneriat Strategic. Este un parteneriat care este gândit pentru sprijin reciproc în domenii cheie. Şi dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii în 25 de ani putem să vedem, sigur, în primul rând zona de securitate şi, la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani cu dotări dintre cele mai moderne se află în bazele din România.

Pe de altă parte şi datorită sprijinului american România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată. Dar nu este singura zonă, zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme.

Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România - sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare. Şi ca să înţelegeţi cât de mult am avansat în acest parteneriat în zona economică vă dau un singur exemplu, care după părerea mea este grăitor în acest sens, este zona civilă de folosire a energiei nucleare.

Am încheiat un parteneriat cu Statele Unite ale Americii şi cu alţi parteneri importanţi pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare, dar nu dintre cele obişnuite cum le cunoaştem, ci aşa numitele reactoare modulare mici, este o tehnologie nouă, sunt reactoare care pot fi realizate în zone mai mici şi care pot fi folosite foarte flexibil.

În România se va realiza primul reactor de acest tip din Europa, nu din Europa de Est - din Europa. Este o mare realizare şi credem că în câţiva ani vom beneficia de această tehnologie într-un mod special, anume acestea vor fi produse în România pentru a fi folosite şi în alte ţări.

Este o tehnologie de vârf şi arată de fapt încrederea mare pe care instituţiile din Statele Unite le au în România”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
sua,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.