Iohannis, despre cazul consilierului PNL la SGA Mureş: Inacceptabil! Am avut o discuţie cu premierul

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 27 noiembrie 2020 156 afişări

Klaus Iohannis anunţă că, după numirea unui consilier PNL la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, a avut o discuţie cu premierul Ludovic Orban în cadrul căreia i-a transmis să accelereze procesul de audit în sfera administraţiei publice: „E inacceptabil!”, spune Iohannis.

Iohannis, despre cazul consilierului PNL la SGA Mureş: Inacceptabil! Am avut o discuţie cu premierul

„Resping categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziţii importante în structurile centrale sau locale ale administraţiei să fie promovaţi oameni mediocri, fără experienţă, impostori sau alte persoane care nu deţin calităţile şi calificările necesare”, transmite Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că a se considera recompensa politică drept unic principiu de funcţionare a statului „este apanajul unei mentalităţi învechite şi reprezintă totodată un afront adus cetăţenilor şi o frână în dezvoltarea oricărei societăţi democratice”.

„Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care îşi găseşte facil locul o clientelă politică incompetentă. Toate partidele trebuie să înţeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetăţeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat şi pentru care românii mi-au acordat susţinerea lor. Este imperativ ca funcţia publică să îşi recapete credibilitatea şi demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administraţie sunt promovaţi şi foarte mulţi profesionişti, oameni integri şi dedicaţi. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel naţional excepţii, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituţii îşi îndeplinesc misiunea publică”, adaugă Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis arată că politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorităţi şi instituţii locale, conduse de persoane care aplică, îşi asumă şi răspund, inclusiv în faţa legii, pentru aceste decizii.

„Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu deţin competenţele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să îşi îndeplinească atribuţiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat. În urma cazului de la Mureş semnalat de către mass-media, am avut o discuţie cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administraţiei publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucţia României pe baze şi valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care ţin de competenţă şi respectarea legii”, conchide Iohannis.

Jurnaliştii de la Recorder au publicat un interviu cu Ovidiu Ianculescu, un inginer tânăr din Mureş care, anul trecut, obţinuse prin concurs postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, o instituţie cu peste 400 de angajaţi, care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe.

La doar câteva luni s-a schimbat guvernarea PSD cu cea PNL, directorul Apelor Române a fost înlocuit cu Ervin Molnar, lider local PNL, şi au început să fie făcute schimbări şi în teritoriu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
orban,
mureş

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.