Investitia cu risc zero?

Postat la 17 ianuarie 2006 1 afişăre

Inceputul de an a adus Romania pe primul loc intr-un top al rentabilitatii investitiilor imobiliare din Europa. Firma de consultanta PricewaterhouseCoopers a apreciat ca o investitie pe piata imobiliara romaneasca ar putea aduce un randament de 500% in urmatorii zece ani. Dar in ce ar trebui plasati banii?

Inceputul de an a adus Romania pe primul loc intr-un top al rentabilitatii investitiilor imobiliare din Europa. Firma de consultanta PricewaterhouseCoopers a apreciat ca o investitie pe piata imobiliara romaneasca ar putea aduce un randament de 500% in urmatorii zece ani. Dar in ce ar trebui plasati banii?

Orice investitie in real-estate va aduce profit in urmatorii ani. Pe piata imobiliara poti sa castigi mai mult sau mai putin, dar in nici un caz nu vei pierde", este de parere Alexandru Nitescu, directorul departamentului Investitii-Terenuri din cadrul companiei imobiliare Regatta. De fapt, Nitescu remarca faptul ca studiul PricewaterhouseCoopers nu face altceva decat sa confirme ceea ce au subliniat analistii imobiliari romani in ultimii doi ani, si anume, ca in aceasta perioada interesul investitorilor straini pentru piata imobiliara din Romania a crescut exponential.

Nici macar aderarea la UE nu va stopa ritmul de dezvoltare, asa cum s-a intamplat in Cehia, Ungaria si Polonia. "Aici, piata imobiliara este atat de nedezvoltata incat nu se va repeta experienta Cehiei, Poloniei sau Ungariei", asigura Alexandru Nitescu. La momentul aderarii, despre aceste piete se spunea ca sunt saturate, dar piata romaneasca "nu numai ca nu este saturata, nici macar nu este dezvoltata", explica el. Investitorii care au avut curajul sa se aventureze pe piata imobiliara in anii cand Romania era perceputa ca o tara cu un grad ridicat de risc au avut profituri considerabile. In multe situatii, rentabilitatile obtinute din real-estate au eclipsat orice alte investitii. Sa luam, bunaoara, cazul terenurilor din unele zone ele Bucurestiului, a caror valoare a crescut de trei-patru ori in mai putin de un an. Dublari sau chiar triplari ale sumelor cerute pe un apartament din Capitala au fost la ordinea zilei in 2004.


Poate ca astfel de evolutii nu se vor mai repeta, dar analistii subliniaza de fiecare data ca  piata imobiliara va ramane o sursa sigura de castig.

Dar de unde vor veni castigurile cele mai mari? "Segmentul rezidential, spatiile comerciale si terenurile, in special cele agricole", spune Radu Lucianu, partener in compania imobiliara Eurisko. El mizeaza pe dezvoltarea clasei de mijloc, care isi poate permite un credit imobiliar si pentru care "achizitionarea unei locuinte reprezinta afirmarea statutului social". Pe de alta parte, centrele comerciale au "prins" rapid pe piata autohtona, dar oferta de spatii este inca restransa. In acelasi timp, aderarea la UE ar putea face din Romania un important furnizor de produse agricole pentru piata comuna, crede Lucianu. "Investitorii sunt acum interesati de cumpararea de terenuri agricole, pe care le comaseaza in vederea constructiei de ferme", arata acesta. Alexandru Nitescu imparte recomandarile in functie de profilul de risc al potentialului investitor si de suma de bani pe care acesta e dispus sa o aloce. Investitorii speculativi sunt indreptati in special catre achizitia de terenuri, in timp ce persoanele care prefera sa-si asume riscuri mai reduse sunt sfatuite sa cumpere un spatiu deja inchiriat.

Cel mai mare profit poate fi obtinut prin achizitia unui teren in jurul unui mare oras - unde se va dezvolta ceva: fie un proiect de infrastructura, fie un parc comercial etc. Daca investitorul are la dispozitie o suma mai mare si posibilitatea de a accesa finantari bancare, constructia unui proiect poate aduce satisfactii si mai mari.

"In segmentul rezidential, randamentul se obtine pe un termen mai scurt - fiind un produs destinat vanzarii -, in timp ce in cazul centrelor comerciale randamentul este pe termen lung, dar si cu profituri mai mari - fiind un produs destinat inchirierii si chiar revanzarii catre un investitor strategic", apreciaza Radu Lucianu.

Pentru moment, vazuta prin prisma analistilor, piata imobiliara pare a fi un nou "El Dorado", cu atat mai mult cu cat acestia nu au avansat un termen in care cresterea s-ar putea  opri. "Nu stiu oameni in Romania care sa fi pierdut bani in real-estate", era marturisirea de inceput a lui Alexandru Nitescu. Ramane de vazut cand va fi momentul in care se va spune: "iata primul om care a pierdut in real-estate".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Investitia cu risc zero?

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/investitia-cu-risc-zero-978259
978259
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.