Întrebarea momentului: Ne vaccinăm sau nu? Medicul Virgil Musta pune în balanţă cele două scenarii şi riscurile lor

Postat la 18 ianuarie 2021 640 afişări

Întrebarea momentului: Ne vaccinăm sau nu? Medicul Virgil Musta pune în balanţă cele două scenarii şi riscurile lor

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara descrie riscurile la care se supun cei care nu se vaccinează

Atrage atenţia la informare din surse sigure: „Dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă, nu mă duc la tâmplar sau la zugrav.”

Medicul Virgil Musta atrage atenţia, înainte de toate, că vaccinarea nu este obligatorie şi este firesc să fie aşa şi este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti Covid-19, pentru a ne informa, astfel încât să decidem în cunoştinţă de cauză.

„Este însă esenţial să alegem cu atenţie sursele de informare, iar pentru asta recomandarea mea este să apelăm la specialiştii în domeniu: medici epidemiologi, infectioniştii şi specialiştii în sănătate publică şi medicii de familie. Este foarte logic să procedăm astfel.

Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate ştiu şi ei câte ceva despre instalaţii, dar nu suficient şi nu am încredere că vor face o treabă bună şi sigură. La fel, când este vorba de sănătatea ta, nu te poţi lăsa influenţat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea şi experienţa necesară în domeniul respectiv, pentru că îţi pot face mai mult rău”, scrie medicul.

Între sursele credibile, Musta menţionează:

 site-uri oficiale din domeniu

 opinii sau postări ale specialiştilor în domeniu, mai ales ale celor implicaţi în vaccinare, persoane recunoscute pentru rezultatele lor profesionale, deci de încredere

„Eu nu doresc să conving pe nimeni să se vaccineze, mi-am propus doar să încerc să vă ajut în perioada următoare cu răspunsuri la unele întrebări pe care este normal să le aveţi sau să vă pun la dispoziţie surse corecte, astfel încât să puteţi lua cea mai bună decizie pentru sănătatea d-voastră şi a celor dragi. Aş dori să împărtăşesc cu voi experienţa mea personală, de până acum, legată de acest vaccin, precum şi modul în care eu am pus în balanţă informaţiile pentru a lua o decizie. Eu m-am vaccinat deja (astăzi chiar cu a doua doză) şi nu am avut până în momentul de faţă nicio reacţie adversă sau alt incident. Am aşteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituţiile abilitate, pentru că eu am simţit din plin ce înseamnă această pandemie şi ştiu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca şi până acum pentru noi toţi”, adaugă medicul.

Cu toate acestea, înainte de se decide dacă se vaccinează sau nu, medicul a pus în balanţă avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum şi riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez.

Au reieşit următoarele:

Dacă nu mă vaccinez:

 mai devreme sau mai târziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie şi severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viaţa. Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilităţi, transpiraţii intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap şi chiar la o serie de persoane care au facut forme uşoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare.

Dacă mă vaccinez:

 fie fac o formă uşoară, fie NU mai fac boala pe perioada în care anticorpii sunt în titru protector

 după perioada necesară imunizării, riscul de a face o formă severă sau mortală îl reduc practic la ZERO

 riscul de a rămâne cu sechele îl reduc la ZERO

 voi putea călători liber în întreaga lume, chiar dacă voi respecta în continuare măsurile de protecţie

 îi protejez pe cei care din motive medicale obiective nu pot face vaccinul şi rămân astfel vulnerabili.

Ce risc de reacţie adversă am dacă mă vaccinez?

Reacţii adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 persoană din 10

 la locul de administrare a injecţiei: durere, umflare

 oboseală

 durere de cap

 dureri musculare

 dureri articulare

 frisoane, febră

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
medic,
riscuri

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.