INS: Comerţul generează aproape 40% din cifra de afaceri, construcţiile doar 7%

Autor: Andreea Tobias Postat la 23 noiembrie 2023 49 afişări

Ponderea cea mai mare în ceea ce priveşte cifra de afaceri a fost deţinută, în 022, de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,8%), în timp ce întreprinderile din construcţii deţin doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri, potrivit INS.

INS: Comerţul generează aproape 40% din cifra de afaceri, construcţiile doar 7%

În anul 2022, numărul mediu de salariaţi a crescut cu 1,0 % faţă de anul 2021. Întreprinderile din sectorul Servicii de piaţă au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (38,0%), urmate de cele din industrie (30,0%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 20 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5 salariaţi.

Comparativ cu anul 2021 numărul total de întreprinderi a crescut cu 2,9%.

La sfârşitul anului 2022, sectorul industrie însuma 60689 întreprinderi, respectiv 9,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă).

Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piaţă, respectiv 51,1%.

Structura investiţiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 34,0%, servicii de piaţă 30,0%, construcţii 20,8%, iar comerţ 15,2%.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,8%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri

Rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piaţă şi comerţul înregistrând 57,8% din valoarea rezultatului brut.

Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută în 2022, în proporţie de 34,9% în servicii de piaţă, 32,2% în industrie, 23,6% în comerţ şi 9,3% în construcţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ins,
comerţ,
cifră afaceri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.