Inflaţia din Rusia a urcat în ianuarie la cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani

Autor: Florentina Dragu Postat la 05 februarie 2015 86 afişări

Inflaţia anuală din Rusia a accelerat în ianuarie peste aşteptări, de la 11,4% la 15%, atingând cel mai ridicat nivel din 2008, în condiţiile în care preţurile de consum au urcat puternic în ultimele luni, pe fondul deprecierii rublei şi al scăderii importurilor de alimente, relatează Bloomberg.

Inflaţia a depăşit estimările analiştilor, care anticipau o rată anuală de 13,5% în ianuarie. Raportat la decembrie, preţurile de consum au urcat în ianuarie cu 3,9%, potrivit datelor Serviciului Federal de Statistică din Rusia.

"Inflaţia este departe de maximul estimat pentru acest an şi, cel mai probabil, se va situa între 15% şi 19% în primul trimestru. Creşterea ratei va duce la o scădere semnificativă a salariului real din economie, limitând cererea de consum", a declarat pentru Bloomberg Tatiana Orlova, economist şef pentru piaţa din Rusia al Royal Bank of Scotland din Londra.

Accelerarea surprinzătoare a inflaţiei, până la nivelul ratei dobânzii cheie stabilită de banca centrală, subminează eforturile guvernului de la Moscova de a limita impactul asupra economiei generat de deprecierea rublei şi scăderea preţului petrolului .

Într-o mutare neaşteptată, Banca Rusiei a redus vineri dobânda de politică monetară cu 2 puncte procentuale, la 15%, invocând o stabilizare a inflaţiei pe fondul încetinirii activităţii economice. Instituţia estima o rată anuală a inflaţiei mai mică de 10% pentru luna ianuarie.

Rata dobânzii de politică monetară a fost ridicată de la 10,5% la 17% în decembrie, când Banca Rusiei a operat cea mai mare creştere într-o singură etapă din ultimii 16 ani, în încercarea de a opri deprecierea rublei.

Tot pentru a contracara efectele scăderii rublei şi a sprijini consumul intern, autorităţile de la Moscova analizează introducerea de preţuri maximale pentru alimentele de bază.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
INFLAŢIE,
/actualitate/inflatia-din-rusia-a-urcat-in-ianuarie-la-cel-mai-inalt-nivel-din-ultimii-sapte-ani-13806356
13806356
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.