In Rusia e cool sa fii patriot
Tabara pentru tineret Seliger, aflata la 360 km nord-vest de Moscova, pare o tabara obisnuita, cu "sesiuni" de catarat, inot si lectii culinare. Dar nu este. Pentru ca are "in spate" o miscare politica de tineret, denumita Nashi ("Al nostru", in limba rusa). Scopul taberei: sa combine distractiile de vara cu seminarii si lecturi menite sa insufle spiritul patriotic celor 3.000 de tineri participanti, se arata intr-un articol publicat de revista Business Week.
Tabara pentru tineret Seliger, aflata la 360 km nord-vest de Moscova, pare o tabara obisnuita, cu "sesiuni" de catarat, inot si lectii culinare. Dar nu este. Pentru ca are "in spate" o miscare politica de tineret, denumita Nashi ("Al nostru", in limba rusa). Scopul taberei: sa combine distractiile de vara cu seminarii si lecturi menite sa insufle spiritul patriotic celor 3.000 de tineri participanti, se arata intr-un articol publicat de revista Business Week. Nashi a luat fiinta la inceputul acestui an, ca o replica din Kremlin la Revolutia Portocalie din Ucraina, in timpul careia mii de tineri au militat pe strazi in favoarea liderului prooccidental al opozitiei ucrainene, actualul presedinte Viktor Iuscenko. Temandu-se ca virusul revolutionar s-ar putea extinde, Kremlinul a gasit de cuviinta sa sprijine nasterea miscarii Nashi.
Tinerii din tabara sunt instruiti, printre altele, sa nu se lase influentati de manipularile venite dinspre Vest. Expozitii cu desene politice realizate de activistii Nashi, reminiscente misterioase ale desenelor folosite in propaganda sovietica, acopera cativa pereti in interiorul taberei.Intrebata daca SUA reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, Dasha Ninova, studenta la relatii publice in varsta de 18 ani si participanta la tabara, crede ca "SUA sunt o tara care vrea sa domine alte tari".
Desi nu e inca o forta politica, Nashi impartaseste idealurile tinerilor rusi si se lauda deja cu 100.000 de suporteri. Pentru ca, spre deosebire de rebelii din Ucraina vecina, tinerii rusi par sa aiba aceleasi viziuni cu ale parintilor lor, acordand un gir chiar mai mare guvernului si presedintelui Putin, decat acestia. Un sondaj recent intreprins de Fundatia pentru Opinia Publica arata ca 80% din rusi aproba politica presedintelui, suportul in randul populatiei sub 35 de ani fiind chiar de 87%. Putin, caruia i se atribuie in Vest un stil "sovietic-autocrat", este vazut de tinerii rusi ca un reformator orientat spre Occident.
Diferentele dintre tinerii rusi si parintii lor apar in momentul in care se vorbeste despre viata dinainte si de dupa comunism. Daca marea majoritate a rusilor mai in varsta e de parere ca viata in timpul comunismului era mai buna, cea mai mare parte a tinerilor considera ca reformele si democratizarea tarii dupa 1990 au fost necesare.
Ei s-au dovedit, de altfel, mai receptivi la regulile stricte impuse de noua economie de piata si sunt chiar mai orientati catre succesul personal decat cei din Vest. Daca in timpul epocii sovietice, copii isi doreau sa devina cosmonauti, acum vor sa fie bancheri si avocati, observa si Alexander Zhludnev, un student de 17 ani, la relatii publice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro