În Grecia, deprimat; în România, milionar: Balcanii prin ochii unui turist

Autor: Matei Postat la 23 august 2012 34 afişări

Criza economică din Grecia continuă să apese greu umerii celor 11, 3 milioane de cetăţeni în frunte cu primul ministru Samaras carea încearcă disperat să câştige timp pentru restabilirea echilibrului. Rafturi goale, lipsite de mărfuri autohtone, clădirile în paragină, străzile goale: sunt câteva dintre imaginile care l-au impresionat pe un turist în zona Balcanică, potrivit unei scrisori trimise către Businessinsider.com. În România şi Bulgaria s-a simţit ca un milionar şi motivează diferenţa faţă de greci prin păstrarea monedei proprii şi a produselor în producţie proprie, potrivit sursei citate.

"După 9 zile petrecute în Balcani, pot să vă spun că moneda unică este o idee proastă. Singurul loc în care nu am cheltuit deloc a fost Grecia, principalul motiv fiind pentru că nu au produse proprii. Am petrecut 30 de minute într-un magazin alimentar. Cu excepţia uleiului de măsline, tot ce vând acolo este importat."

Turistul a mai observat că grecii vor să le vândă şomerilor din Grecia ochelari de soare Italian Carrerra la preţul de 100 de dolari. Singurul lucru ieftin este cazarea. Turistul a mai spus că a plătit 70 de dolari pe noapte pentru camera dintr-un hotel de cinci stele. Un hotel similar din Istanbul a fost mult mai scump, dar acolo "lumea era angajată, toţi făceau ceva, chiar dacă unii vindeau şerveţele sau apă la sticlă pe străzi".

În călătoria lui, turistul a ajuns şi în România: spune că aici şi în Bulgaria s-a transformat în milionar, concluzia la care a ajuns fiind un sfat pentru greci: "întoarceţi-vă la drahmă sau fiţi pregătiţi pentru o recesiune de 20 de ani". Pozele călătorului prin Balcani trimise către BusinessInsider sunt relevante pentru situaţia actuală din Grecia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Grecia,
Balcani,
milionar,
turist
/actualitate/in-grecia-deprimat-in-romania-milionar-balcanii-prin-ochii-unui-turist-9973729
9973729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.