Impactul pandemiei în piaţa medicamentelor în primul trimestru din 2021. Românii au folosit 158 mil. cutii de medicamente în T1/2021, cu 11% mai puţine faţă de primele trei luni din anul trecut

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 19 mai 2021 25 afişări

Piaţa medicamentelor a înregistrat scăderi la apropae toate segmentele de medicamente în ceea ce priveşte volumul eliberat către pacienţii români în primul trimestru din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

Impactul pandemiei în piaţa medicamentelor în primul trimestru din 2021. Românii au folosit 158 mil. cutii de medicamente în T1/2021, cu 11% mai puţine faţă de primele trei luni din anul trecut

♦ Au fost scăderi pe linie în piaţa medicamentelor după volum în primele trei luni din 2021 comparativ cu perioada similară din anul trecut ♦ Inclusiv segmentul medicamentelor fără reţetă (OTC) a înregistrat scăderi în volum, de 13%.

Piaţa medicamentelor a înregistrat scăderi la apropae toate segmentele de medicamente în ceea ce priveşte volumul eliberat către pacienţii români în primul trimestru din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Astfel, în 2021 primul trimestru a adus o scădere de 11,4%, până la 158 mil. cutii eliberate către pacienţii români.

Scăderea din acest an este efectul exploziei de vânzări din lunile februarie şi martie, când, de teama infectării cu noul virus, pacienţii au mers în farmacii pentru a cumpăra me­dicamente indicate drept posibile tratamente ale simptomelor de COVID-19. Astfel, printre cele mai căutate produse au fost cele de imunitate, de răceală, oamenii cumpărând produse farmaceutice în contextul crizei medicale.

De la jumătatea lunii martie a fost stare de urgenţă în România şi, cu toate că farmaciile au rămas deschise, restricţiile de călătorie au adus un flux mai scăzut de pacienţi în unităţile farmaceutice. În plus, teama de a merge la medic din cauza posibilităţii îmbolnăvirii şi a restricţiilor pentru cazurile care nu reprezentau o urgenţă a îngreunat accesul la medici, care prescriau reţete pentru pacienţi.

Iar cele mai căutate medicamente anul trecut, la debutul pandemiei, au fost cele eliberate fără prescripţie medicală (OTC), care au înregistrat în primul trimestru din 2021 prima scădere din ultimii ani, de minus 13% în volum. Aceste produse au avut în mod tradiţional o creştere peste media pieţei totale a medicamentelor, iar boom-ul de anul trecut a fost decontat în rezultate scăzute anul acesta. Spre comparaţie, în primul trimestru din 2020 piaţa OTC-urilor în volume creştea cu 18%.

Până acum, piaţa OTC-urilor creştea constant, fiind influenţată de lipsa unui preţ reglementat şi de promovarea produselor.

Grupele de medicamente unde s-au văzut cele mai puternice scăderi raportate la trimestru în ceea ce priveşte volumele au fost cele dedicate sistemului respirator (-22%) şi la medicamentele anti infecţioase (- 20%).

În valoare, piaţa medicamentelor a avut o uşoară creştere în primul trimestru din 2021, până la aproape 5 mld. lei, plus 2% faţă de T1/ 2020. Este de remarcat în schimb prima scădere din ultimii ani pentru piaţa medicamentelor eliberate fără reţetă în primul trimestru din 2021, de aproape 5%.

În ceea ce priveşte companiile care au pus medicamente pe piaţă în primul trimestru, companiile cu fabrici locale deţin primele poziţii în clasament, cu Zentiva şi Terapia (Sun Pharma) pe primele două locuri. În top 10 companii după volume mai apar şi Antibiotice Iaşi, Biofarm şi Gedeon Richter, iar primii zece jucători au realizat jumătate dintre medicamentele cumpărate de pacienţii români în primele trei luni din an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.