HOTELURI: Piata isi face rezervare de maturizare pentru 2007

Postat la 12 septembrie 2006 2 afişări

La 9.000 de camere, piata hoteliera din Capitala ar fi clasificata drept matura. Acum Bucurestiul, cu cele circa 5.000 de camere, nu poate aspira la un astfel de calificativ. Dar in mai putin de un an si jumatate, numarul camerelor de hotel se va apropia de 8.000.

La 9.000 de camere, piata hoteliera din Capitala ar fi clasificata drept matura. Acum Bucurestiul, cu cele circa 5.000 de camere, nu poate aspira la un astfel de calificativ. Dar in mai putin de un an si jumatate, numarul camerelor de hotel se va apropia de 8.000.

 

Daca Summit-ul Francofoniei s-ar fi organizat la Bucuresti in toamna lui 2007 si nu la sfarsitul acestei luni, raportul de forte ar fi stat exact pe dos: hotelierii s-ar fi "batut" pentru a caza cat mai multi din cei peste 3.000 de participanti la summit si delegatiile nu s-ar mai fi agitat serios pentru a gasi camere suficiente. Asta pentru ca numarul de camere anuntate a se inaugura din septembrie 2006 pana in iarna anului viitor este de 2.700, aproape egal cu cel al participantilor la summit (3.000).

 

Piata hoteliera actuala, care depaseste usor 5.000 de camere, se va imbogati in urmatoarea perioada cu aproape 2.700 de camere, ceea ce va duce la o capacitate de cazare de 7.600 de camere. Cu alte cuvinte, intr-un singur an se vor inaugura in Bucuresti mai mult de jumatate din numarul de camere inaugurate in ultimii 15 ani, chiar daca tinem sau nu cont de hotelurile (putine la numar si care au fost oricum reconditionate) existente de dinainte de 1990. Totodata, in 2007, se vor redeschide trei importante hoteluri mai vechi, care au fost inchise pentru renovare si vor intra pe piata cu standarde si contracte de management noi.

 

Unul din cele mai asteptate hoteluri de pe piata bucuresteana, Novotel, detinut si operat de lantul francez Accor Hotels, s-a deschis cu doua saptamani in urma. Pana la sfarsitul acestei luni se va inaugura Rin Otopeni, al treilea hotel din lantul Confort, detinut de fratii Ionut si Robert Negoita. In octombrie, se pregateste deschiderea celui de-al treilea hotel din lantul TH Hotels, Venezia, iar al doilea hotel afiliat Ramada se va deschide in octombrie in Baneasa.

 

Acestea sunt planurile de prezent si viitor apropiat. Viitorul mai indepartat, insemnand in speta anul 2007, va aduce pe piata bucuresteana atat proiecte noi, precum un hotel Ramada in Parcul Baneasa, inca un hotel boutique al TH Hotels, care se va numi Palas, primul hotel de doua stele Continental, dar si hoteluri renovate integral precum Continental de pe Calea Victoriei, fostul hotel Bucuresti si fostul hotel Turist.

 

Boom-ul va fi dat insa de cel de-al patrulea hotel al fratilor Negoita, Confortul din Vitan, care va fi, la inaugurarea sa din septembrie 2007, cel mai mare hotel din Europa, intrecand Estrel din Berlin (cu 1.162 de camere), Concorde La Fayette din Paris (1.000 de camere), Hilton din Londra (1.052 de camere), Ukraina din Moscova (1.017 camere), Auditorium Madrid Hotel (894 de camere) si Royal National London (800 de camere). 

 

Romania va avea cel mai mare hotel din Europa pentru ca cel mai mare hotel de pe continent, Rossiya din Moscova, hotel cu arhitectura stalinista construit in 1967 - la comanda lui Nikita Hrusciov -, a fost inchis de la 1 ianuarie 2006 in vederea demolarii, conform BBC. Asta deoarece, din cauza modelului arhitectural stalinist, o renovare a celor aproape 3.000 de camere intinse pe o suprafata echivalenta cu 12 terenuri de fotbal ar fi fost mai scumpa decat demolarea si constructia unui nou hotel. In spatiul astfel eliberat din centrul Moscovei, planurile aprobate de primaria locala prevad constructia unor galerii comerciale si a catorva hoteluri, cu locuri pentru 2.000 de persoane.

 

Si daca nu va veni un investitor curajos care sa construiasca aceste camere intr-o singura entitate hoteliera, Confortul romanesc de langa targul de masini Vitan ar putea sa isi pastreze, cel putin o vreme, titlul de cel mai mare hotel din Europa. Dar si fara a lua in calcul acest proiect neobisnuit, numarul camerelor de hotel care vor aparea pe piata bucuresteana in acest interval ar fi de 1.600, cifra prognozata inca de la inceputul anului de o analiza a companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels Global Management: "Estimam ca pe parcursul anului 2006 se vor adauga in Bucuresti circa 1.600 de camere, din care circa 44% de cinci stele, 25% de patru stele, 8% de trei stele, 10% aparthotel si 13% de doua stele, toate acestea fiind proiecte in curs ce vor fi definitivate si inaugurate progresiv pana la finalul anului".

 

Conform analizei Peacock, Bucurestiul, pana in 2009, mai poate absorbi, cu aproximatie, 1.100 de camere la doua stele, 600 de camere la trei stele, 900 la patru stele si 1.200 la cinci stele. Acestea, adaugate la cele peste 5.000 existente, vor duce catre cele 9.000 de camere evaluate ca necesare in Bucuresti. Numarul de camere anuntate pentru sfarsitul acestui an si 2007 nu acopera acest necesar, dar proiectele care vor demara la anul cu finalizare in 2008 vor face ca piata hoteliera din Bucuresti sa fie saturata. Abia atunci intrarea pe piata va fi dificila.

 

Deocamdata, inaugurarea pe parcurs de un an a 2.700 de camere nu pare a fi o problema: "Este un numar asimilabil de camere si este o cifra ponderata, chiar daca pare, la prima vedere, foarte mare", spune Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels Global Management. Acesta precizeaza ca proiectele mari anuntate vor mai fi completate si de altele mai mici, cu numar mai mic de camere. Planurile anuntate de hotelieri au cateva trasaturi care vor defini, in timp, piata bucuresteana: cel mai important este ca majoritatea hotelurilor care se vor deschide fac parte din strategia de dezvoltare a pozitiei unui brand hotelier si nu mai sunt investitii disparate; cele mai bune exemple in acest sens sunt Continental, Grand Plaza (reprezentantii Ramada) si Confort.

 

Se mai poate observa faptul ca investitiile nu se mai concentreaza cu precadere asupra zonei de trei stele (in 2004 si 2005 aici au fost facute cele mai multe investitii), ci acopera aproape toata piata, de la doua la cinci stele. Capetele de pod sunt investitiile grupului Continental, care va inaugura la anul atat un hotel de doua, cat si unul de cinci stele.

 

Una din principalele provocari pentru hotelierii in prag de inaugurare va fi personalul specializat; cutumele hoteliere spun ca este necesar un angajat la fiecare trei camere de la trei stele in jos si la fiecare doua camere de la patru stele in sus. Numai hotelul din Vitan al fratilor Negoita va avea nevoie de 900 de angajati, iar hoteluri precum Continental 5* sau Radisson SAS vor avea nevoie de personal bine specializat pentru a face fata standardelor de cinci stele.

 

Intrarea simultana pe piata a atator camere va afecta fara doar si poate gradul de ocupare a hotelurilor existente deja. "Pe termen scurt, saltul va fi destul de brusc si de mare si ar afecta gradul de ocupare a celorlalte hoteluri din fiecare categorie. Pe termen lung insa, aceasta crestere e de dorit", spune managerul hotelului Crowne Plaza, Franz Rattenstetter. Managerul considera ca apropierea de aderare, inmultirea targurilor, conferintelor si dezvoltarea rapida a afacerilor determina ca piata hoteliera bucuresteana sa fie in crestere continua.

 

Bruno Vinette, managerul  Sofitel, este mai sceptic si prognozeaza ca 2007 va fi un an dificil. "Deschiderea hotelurilor din 2007 ne-ar putea afecta gradul de ocupare si cifra de afaceri cu un procentaj de 5-10%", spunea recent Vinette pentru Ziarul Financiar.

 

Bineinteles ca micul declin al intrarilor de straini in Romania la inceputul acestui an (cu 8%, conform Institutului National de Statistica) nu este de natura a descuraja hotelierii. In fond, pe termen lung, o piata saturata va elimina incetul cu incetul hotelurile neperformante, iar surprizele neplacute (cum ar fi sa te cazezi la patru stele si sa dai de confort de trei) vor disparea.

 

RECORDUL. Cuvantul care se potriveste poate cel mai bine proiectului fratilor Negoita din Vitan este "imens": cu 1.200 de camere, cu o sala de conferinte in care sa incapa tot 1.200 de persoane, plus alte 10 sali de conferinta, cu patru restaurante in care sa incapa 1.500 de persoane, cu 5.400 de metri patrati de birouri si 800 de locuri de parcare, proiectul este cel mai mare complex hotelier indraznit vreodata in Romania si in partea asta a Europei, exceptand Rusia.

 

"Hotelul din Vitan va necesita o investitie de circa 35 de milioane de euro, din care 1 milion de euro a costat terenul, 17-18 milioane de euro va costa constructia, iar dotarile vor oscila intre 16-17 milioane de euro", spune directorul hotelurilor Confort, Liviu Roata Moale. Acesta mai mentioneaza ca banii vin in proportie de 60% din investitii proprii si restul din credite bancare. Conform standardelor hoteliere, constructia unei camere de cinci stele costa aproximativ 120.000 de euro, a unei camere de patru stele in jur de 80.000 de euro, iar a unei camere de trei stele in jur de 50.000 de euro. Conform acestor standarde, investitia in hotelul din Vitan ar trebui sa se apropie de 60 mil. euro.

 

Primul adjectiv pe care il foloseste oricine de pe piata atunci cand vine vorba de hotelul de 1.200 de camere al fratilor Negoita din Vitan este "curaj". "Trebuie sa ai foarte mult curaj sa intri odata pe piata cu un hotel atat de mare, dar daca ai facut o strategie buna de ocupare, nu vad nici o problema; eu nu am vazut inca hotel in Bucuresti care sa nu mearga", spune Dragos Raducan, reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

 

De ce totusi un hotel atat de mare? Liviu Roata Moale raspunde printr-o alta intrebare: "De ce se construiesc mall-uri din ce in ce mai mari si nu am ramas cu buticuri si tarabe?". Strategia grupului Confort prevede ca zona de sud a Bucurestiului sa ofere de la anul o oferta aproape completa pentru orice tip de client business. Fratii Negoita spun ca isi vor recupera investitia in 5-7 ani, bazandu-se in primul an pe un grad de ocupare de 50%, iar in urmatorii doi ani pe un 50-55%. De asemenea, strategia lor prevede ca hotelul sa nu fie afiliat nici unui brand hotelier international, intentionand consolidarea brandului propriu.

 

LA POLURI OPUSE. Radu Enache, presedintele Continental, estimeaza ca isi va deschide urmatoarele doua hoteluri in toamna anului viitor. Planurile omului de afaceri vizeaza, dupa consolidarea pe piata bucuresteana de trei stele cu cele doua hoteluri operate de Accor Hotels prin brandul Ibis, intrarea cu standardul Continental pe doua alte piete, de cinci si respectiv doua stele.

 

Cele doua hoteluri vor intra pe piata in toamna lui 2007, conform lui Radu Enache, presedintele si principalul actionar al grupului. "Mai precis, la sfarsitul lui septembrie vom inagura hotelul de doua stele, iar in noiembrie Continental de cinci stele", spune omul de afaceri. Hotelul de pe Calea Victoriei a stat inchis mai bine de un an, cu lucrarile in stand-by, deoarece omul de afaceri a avut, spune el, dificultati in a obtine autorizatia de constructie. "Fiind cladire istorica si avand ghinionul sa tinem de Primaria Muncipiului Bucuresti si nu de primaria de sector, autorizatia nu a venit inca, dar avem promisiuni ferme ca o vom obtine luna aceasta. Daca o vom primi, renovarea si redecorarea, care sunt pregatite in detaliu de cateva luni, vor dura maxim 10-11 luni", mai spune omul de afaceri.

 

Hotelul de pe Calea Victoriei va avea opt camere in plus, ajungand la 60. "Se va schimba totul in hotel: de la organizarea camerelor pana la intrarea principala, care va fi prin terasa si, cel mai important, aplicarea standardului de cinci stele Continental: hotel aristocratic, un lux old fashion care se preteaza foarte bine cladirii", spune Radu Enache.

 

Hotelul de doua stele construit de Continental, asteptat de intreaga piata - deoarece in Bucuresti inca nu exista hoteluri de doua stele in adevaratul sens al cuvantului (simplu, cu standarde precise, mobilat util si minimalist, pentru tranzit si la pret accesibil - sub 40 de euro) - se va deschide tot in toamna anului viitor, in locul birourilor pe care compania le detine langa hotelul de trei stele Ibis Nord din Bucuresti. Acesta va avea 150 de camere, precum si 3.200 de metri patrati spatii de birouri. "Vom incepe constructia la sfarsitul lunii septembrie si o vom finaliza in noiembrie 2007", spune Radu Enache.

 

Omul de afaceri precizeaza ca primul hotel de doua stele al lantului va fi unul "de test": daca primul hotel va fi bine primit de piata, el va fi primul dintr-o investitie de 36 mil. euro, care trebuie sa acopere deschiderea a 10 hoteluri de doua stele in doi ani.

 

PARIUL PE BOUTIQUE. Hoteluri care nu aspira sa organizeze conferinte, seminarii sau sa cazeze cat mai multi turisti simultan, boutique-urile sunt preferatele oamenilor de afaceri tocmai pentru senzatia de intimitate si atentie pe care le ofera.

 

Pana acum, pe piata boutique-urilor au intrat hoteluri mici, de la 15 camere (hotelul Rembrandt controlat de omul de afaceri olandez Jerry van Schaik, care detine si cafenelele Amsterdam), la 20-30 de camere (Le boutique Hotel Moxa sau Parliament) si peste 30 de camere (Opera, al grupului TH Hotels).

 

Grupul care poarta initialele Tonyei Halpert si este controlat de aceasta va intra cel mai puternic pe acest segment al boutique-urilor, dupa ce hotel Opera, care are 35 de camere, a avut un grad de ocupare de peste 75% tot anul trecut.

 

Urmatoarele doua proiecte ale grupului sunt hotel Venezia si hotel Palas, primul dintre ele urmand a fi inaugurat la inceputul iernii. "Hotel Venezia va avea 50 de camere, in stil boutique, si nu va avea decat salon de mic dejun, fara restaurante sau sali de conferinte", spune Laura Sima, reprezentant al grupului. Aflat in curs de finalizare, hotelului Venezia i-a fost amanata inaugurarea de doua ori pana acum, deoarece, conform TH Hotels, faptul ca se afla intr-o cladire veche i-a adus neajunsuri, de la autorizatii si pana la delicata reconstituire a exteriorului.

 

Tot intr-o cladire veche se afla si hotelul Palas, care este programat pentru finalizare la sfarsitul anului viitor. Cu 150 de camere, Palas va fi cel mai mare hotel boutique din Bucuresti, tot o investitie a TH Hotels. "La Palas vor fi un restaurant si o sala de conferinte modulara, care se poate imparti in alte trei mai mici", spune Laura Sima.

 

Pe langa investitiile TH Hotels, o investitie in hoteluri deosebite ca si concept va face si Park Plaza Hotels Europe, master-francizorul Carlson Hotels Worldwide, care va construi in apropierea pietei Kogalniceanu, langa parcul Cismigiu, un hotel de patru stele, sub brandul art’otel.

 

"Hotelul va include 62 de camere, restaurant si bar, sala de fitness, centre de afaceri si de conferinte si va fi finalizat pana la sfarsitul anului viitor pe o structura deja existenta", a spus pentru Mediafax Micha Polak, senior vice president al Park Plaza Hotels Europe. Proiectul va fi realizat de firma de arhitectura Architect Service din Bucuresti.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/hoteluri-piata-isi-face-rezervare-de-maturizare-pentru-2007-1006860
1006860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.