Guvernul Greciei susţine că există un complot pentru subminarea economiei

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 19 iunie 2015 226 afişări

Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor, relatează Bloomberg.

Campania are rolul să submineze sistemul financiar şi să întărească poziţia creditorilor, potrivit unui comunicat distribuit pe email reporterilor de un oficial guvernamental.

"Aceste tactici favorizează creditorii care vor să şantajeze Guvernul elen. Grecia nu va fi şantajată", afirmă oficialul elen.

Comunicatul are rolul să provoace dezbateri, nefiind o declaraţie oficială a Guvernului.

Oficialul, care a solicitat ca identitatea sa să nu fie făcută publică, nu a indicat cine ar fi în spatele acestei strategii.

După ce reuniunea de joi a membrilor Eurogroup s-a încheiat fără niciun rezultat, Varoufakis a spus că banca centrală a ţării provoacă temeri legate de lichidităţi.

Controlul capitalului este incompatibil cu uniunea monetară, a declarat Varoufakis reporterilor.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena nu a fost disponibil pentru comentarii.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene.

"În contextul rezultatului reuniunii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situaţiei din Grecia la cel mai înalt nivel politic", a declarat un oficial european.

Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia.

Totodată, membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene 9BCE) se vor întâlni de urgenţă, tot vineri, pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei lichidităţilor din sistemul financiar elen.

Oficialii BCE vor analiza solicitatea Băncii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finanţării băncilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), a spus o sursă aproapiată discuţiilor.

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrup se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimând speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere.

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
CRIZĂ,
/actualitate/guvernul-greciei-sustine-ca-exista-un-complot-pentru-subminarea-economiei-14473621
14473621
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.