Grupurile de Whatsapp, interzise poliţiştilor. Protestul unui sindicat: Le cerem să prindă infractori cu mapa sub braţ

Autor: Departamentul Social Postat la 09 octombrie 2019 39 afişări

Aplicaţiile Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat sunt interzise pentru transmiterea informaţiilor activităţilor desfăşurate de poliţişti, potrivit unui document publicat de Europol. „Cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral”, spun sindicaliştii.

Sindicatul Poliţiştilor Europeni (Europol) au publicat pe pagina oficială un document atribuit Inspectoratului General al Poliţiei Române prin care se interzice transmiterea informaţiilor activităţilor desfăşurate de poliţişti prin grupuri ale aplicaţiilor mobile, precim Whatsapp, Facebook Messenger sau Snapchat.

„Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost <dată în urmărire> pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc <ordine> pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare. În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm”, scrie Europol.

Documentul publicat, care a fost transmis unităţilor centrale subordonate IGPR, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratelor judeţene de poliţie, şcolilor de agenţi de poliţie, Centrului de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina şi Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, arată că „la nivelul Poliţiei Române au fost identificate mai multe vulnerabilităţi generate de nerespectarea normelor de protecţie a informaţiilor clasificate (...) care au dus la compromiterea informaţiilor clasificate sau a unor informaţii cu specific poliţienesc”, astfel că „este interzisă utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii mobile (smartphone, tablete etc.) şi a aplicaţiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Spanchat etc) pentru transmiterea informaţiilor conexe activităţilor de poliţie”.

În document se arată că „încălcarea acestor norme duce la producerea unor incidente de securitate şi constituie un element de incompatibilitate pentru accesul personalului Poliţiei Române la informaţiile clasificate, având drept consecinţă retragerea autorizaţiei de acces la astfel de informaţii”.

Sindicaliştii Europol au reacţionat şi spun că în 2019, poliţistul este pus să prindă infractori „cu mapa sub braţ”.

„Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral”, arată Europol.

Despre documentul intern, Europol arată că „este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu”.

Totodată, sindicaliştii precizează că datele cu caracter personal ale persoanelor cu care poliţiştii intră în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, „tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
WHATSAPP,
SINDICAT,
POLIŢIE

ALEPH STORY: De ce în Bucureşti nu se pot organiza mai multe concerte sau evenimente sportive, politice, sociale şi chiar economice. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.