Greta Thunberg a fost reţinută de poliţia norvegiană în timpul unui protest

Autor: Petru Mazilu Postat la 01 martie 2023 86 afişări

Poliţia norvegiană a reţinut-o miercuri pe Greta Thunberg, militantă pentru protecţia mediului, în timpul unei demonstraţii la Oslo, îndepărtând-o pe aceasta şi pe alţi activişti din faţa Ministerului de Finanţe. Ulterior, Thunberg a fost eliberată, potrivit Reuters.

Greta Thunberg a fost reţinută de poliţia norvegiană în timpul unui protest

Protestatarii cer îndepărtarea turbinelor eoliene de pe păşunile pentru reni de pe teritoriul populaţiei Sami din centrul Norvegiei. Ei susţin că tranziţia către energia verde nu ar trebui să se facă în detrimentul drepturilor unor grupuri minoritare. Păstorii de reni se plâng că aspectul şi sunetul maşinilor eoliene gigantice le sperie animalele şi le tulbură tradiţiile străvechi.

În ultimele zile activiştii de mediu au blocat accesul la unele clădiri guvernamentale din Oslo, provocând o criză politică şi determinându-l pe ministrul Energiei, Terje Aasland, să anuleze o vizită oficială în Marea Britanie.

Thunberg, care ţinea în mână un steag sami, a fost ridicată poliţişti, în timp ce sute de manifestanţi scandau sloganuri. Thunberg a fost eliberată ulterior, împreună cu alţi activişti care fuseseră reţinuţi.

Curtea Supremă a Norvegiei a decis în 2021 că două parcuri eoliene de la Fosen au încălcat drepturile populaţiei Sami în conformitate cu convenţiile internaţionale. Totuşi, turbinele au rămas în funcţiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greta thunberg,
reţinere,
protest

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.