GRAFICUL SĂPTĂMÂNII: Cum face faţă Estul retragerilor de capital străin

Postat la 12 noiembrie 2012 39 afişări

Băncile străine şi-au redus cu 45 mld. dolari expunerea în Europa Centrală şi de Est în perioada T3 2011 - T2 2012, ceea ce înseamnă 4% din PIB, relativ moderat prin comparaţie cu reducerea expunerii în ţările periferice ale zonei euro cu 600 mld. euro, respectiv 14,9% din PIB.

Băncile străine şi-au redus activele externe din ECE6 (Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) cu 45 mld. dolari în perioada menţionată, 40% din ieşirile totale de capital revenind Ungariei, în timp ce în al doilea trimestru al anului curent, reducerea expunerii băncilor în ţările respective a însumat cca 8,6 mld. dolari (0,8% din PIB). Datele sunt conţinute într-un raport al Erste Group realizat de Juraj Kotian, director de cercetare pentru macroeconomie şi instrumente financiare cu venit fix în cadrul grupului.

În acelaşi timp, în perioada T3 2011 - T2 2012, investitorii de portofoliu au retras din ECE6 1,7 mld. euro, respectiv 0,2% din PIB, comparativ cu 39,6% în Portugalia sau 26,4% în Spania, după ajustarea cu datoriile băncilor centrale şi sprijinul acordat autorităţilor. "În context internaţional, retragerea capitalului străin din regiunea ECE (cu excepţia Ungariei) a fost foarte temperată şi este greu de crezut că va exercita o presiune semnificativă asupra balanţei de plăţi, aşa cum se întâmplă în ţările de la periferia zonei euro", arată Juraj Kotian.

Datorită acestei evoluţii, la care se adaugă şi faptul că regiunea a reuşit în mare parte să îşi reducă substanţial necesarul de finanţare externă, ECE este mai puţin vulnerabilă la procesul de dezintermediere financiară. "Fondurile europene s-au dublat în ultimii trei ani (18 mld. euro în 2011 pentru ECE6), lucru care a schimbat radical situaţia finanţării externe a ECE. Multe ţări din regiune au reuşit să îşi reducă substanţial necesarul net de finanţare externă, ceea ce înseamnă că încetinirea intrărilor de capital nu prezintă un risc semnificativ pentru stabilitatea externă a regiunii", subliniază Kotian.

ECE este mai puţin vulnerabilă la reducerea gradului de îndatorare comparativ cu anul 2008. Investiţiile străine directe şi fondurile europene nete, care reprezintă finanţare fără îndatorare, finanţează împreună aproape în totalitate contul curent din toate ţările ECE6. România nu se află însă (pentru moment) în această situaţie, în contextul în care a rămas în urmă în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene în comparaţie cu ţările intrate în UE cu trei ani mai devreme.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/graficul-saptamanii-cum-face-fata-estul-retragerilor-de-capital-strain-10296021
10296021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.