GiftShare: Aproape un sfert dintre români preferă să primească bani de ziua lor pentru a-şi alege singuri cadoul

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 19 iulie 2018 4656 afişări

De ziua de naştere, aproape 25% dintre români spun că preferă să primească, în loc de cadouri, bani pe care să îi folosească aşa cum consideră. Alţi 18% declară că preferă să primească un singur cadou, mai consistent, din partea tuturor celor care plănuiesc să le facă o surpriză, iar aproximativ 22% spun că s-ar bucura să primească şi unul sau mai multe vouchere la diverse magazine, pentru a avea posibilitatea să-şi aleagă singuri cadoul, arată un sondaj desfăşurat de GiftShare, o platformă online care propune o soluţie inedită de a primi şi a dărui cadouri, unică pe piaţa din România.

GiftShare: Aproape un sfert dintre români preferă să primească bani de ziua lor pentru a-şi alege singuri cadoul

 

"Cu siguranţă, fiecare dintre noi a primit măcar o dată un cadou nepotrivit sau s-a confruntat cu dificultăţi în alegerea celei mai potrivite soluţii pentru a face o surpriză frumoasă celor dragi, fie că vorbim de zile de naştere sau orice alt tip de ocazie specială. Pornind de la această idee şi de la dorinţa de a diminua riscul cadourilor nedorite sau inutile, am lansat GiftShare (www.giftshare.ro), o platformă online care oferă posibilitatea de a primi şi a dărui cadoul perfect de fiecare dată, fie că este vorba de produse, servicii sau chiar diverse experienţe", spune Adina Carapencea, co-fondator GiftShare.

Concret, GiftShare le permite celor care sărbătoresc un moment special – aniversare, petrecere de casă nouă, cununie sau venirea pe lume a unui nou membru de familie - posibilitatea să creeze gratuit, în doar câteva minute, o pagină pe platforma GiftShare pentru evenimentul lor. Acolo pot descrie, în detaliu, motivul de sărbătoare şi cadoul pe care şi l-ar dori, iar apoi pot împărtăşi evenimentul online cu familia şi prietenii.

"Cei dragi pot contribui astfel cu bani exact pentru cadoul pe care sărbătoritul şi-l doreşte, direct pe pagina de eveniment. Plata cu cardul se face rapid şi sigur, fără niciun cost suplimentar, la fel ca în cazul oricărei achiziţii dintr-un magazin online. Apoi, cei care au ales să primească un cadou prin GiftShare au posibilitatea să transforme banii strânşi în vouchere cadou de la magazinele partenere şi să-şi aleagă cadoul dorit sau chiar să doneze suma strânsă drept cadou unei cauze sociale în care cred, fără niciun cost”, spune Adina Carapencea. "Până la finalul anului viitor, ne aşteptăm ca 1% din populaţia din mediul urban cu vârsta între 20 şi 40 de ani să aibă cel puţin un eveniment în platformă, cu o valoare medie de 500 de lei cadou fiecare. Asta înseamnă un potenţial de 5 milioane de euro pentru cadourile cumpărate prin GiftShare.ro de la magazinele partenere.”

Numai 7% dintre cadourile pe care le primesc românii sunt exact ceea ce-şi doresc, iar în peste 27% din cazuri cadourile sunt generale şi nu ţin cont de necesităţi.

15% dintre participanţii la studiul GiftShare spun că adeseori cadourile primite sunt practice, dar impersonale şi, prin urmare, rareori utile. Principalul motiv, cred 47,7% dintre respondenţi, este faptul că persoanele care dăruiesc cadouri fac alegeri fără să fie interesaţi de ceea ce-şi doresc cei cărora le vor oferi. Aproape o treime (32,8%) afirmă că deşi îşi doresc un cadou anume, le este greu să le spună direct celor din familie sau prietenilor, mai ales că intervine şi teama că bugetul ar putea fi mai mare decât ceea ce şi-au propus cei dragi să cheltuiască pentru cadou.

Cei mai mulţi dintre respondenţii sondajului GiftShare, mai exact 42%, spun că primesc cadouri de două ori pe an, respectiv de ziua de naştere şi de sărbători, 30% dintre ei de trei până la cinci ori pe an, iar 21% doar o sigură dată, cu ocazia zilei de naştere. La fiecare dintre aceste ocazii, peste 58% dintre participanţii la studiu spun că primesc între două şi cinci cadouri, iar 14,4% primesc între cinci şi zece cadouri. Mai puţin de un sfert (22,5%) primesc, de regulă, un singur cadou din partea întregului grup. Cel mai adesea sunt oferite în dar haine şi încălţăminte (47,5%), produse de înfrumuseţare (32,5%), bijuterii şi accesorii (21,4%).

Cât priveşte valoarea pe care o au, în medie, cadourile primite de respondenţii sondajului GiftShare, 38% apreciază că fiecare dar costă sub 100 de lei, iar 47% cred că fiecare cadou costă între 100 şi 250 de lei. Mai puţin de 1% dintre participanţii la studiu declară că primesc cadouri cu valoare de peste 1.000 de lei, fiind vorba, de regulă, despre un dar primit din partea unui grup. În plus, întrebaţi cât consideră că ar trebui să cheltuiască cineva pentru cadoul pe care îl oferă cu prilejul unui moment special, cei mai mulţi (61%) au răspuns "fiecare cât poate, gestul contează."

Unde ajung cadourile românilor? Cadourile nepotrivite sau nefolositoare sunt dăruite mai departe altor persoane, atunci când se iveşte ocazia, spun 45% dintre respondenţii la sondajul GiftShare, şi peste 1,2% recunosc chiar că le aruncă, în timp ce mai puţin de jumătate spun că le păstrează, chiar dacă nu se bucură de ele.

Studiul GiftShare a fost desfăşurat în perioada 1 aprilie - 1 mai 2018 pe un eşantion format din 2.286 de respondenţi din toată ţara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cadou,
platforma,
magazine,
eveniment

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.