GHID DE PENSII: Se poate pierde <br/>dintr-o pensie obligatorie?

Postat la 04 septembrie 2007 2 afişări

Suma totala pe care o primeste un contributor la sistemul privat de pensii nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite in decursul anilor din care se scad comisioanele administratorilor, potrivit legislatiei actuale. Cat de mari sunt insa aceste comisioane ce diminueaza pensia? Se poate ajunge pe pierdere?

Suma totala pe care o primeste un contributor la sistemul privat de pensii nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite in decursul anilor din care se scad comisioanele administratorilor, potrivit legislatiei actuale. Cat de mari sunt insa aceste comisioane ce diminueaza pensia? Se poate ajunge pe pierdere?

 

Momentul de start al pensiilor private obligatorii, care va fi dat in mai putin de doua saptamani, se anunta extrem de unitar in privinta produselor care vor fi puse pe piata de catre administratorii autorizati. Cel putin din informatiile disponibile pana in acest moment, companiile de pensii au ales sa mearga pe o oferta de produse foarte putin diferentiata, in conditiile in care, cu exceptia Generali, toti au pregatit fonduri cu un grad mediu de risc. Potrivit legii, fiecare companie de administrare are voie sa gestioneze un singur fond de pensii obligatorii, iar fiecare participant are voie sa contribuie la un singur fond. Pana la inchiderea editiei, CSSPP a autorizat zece fonduri de pensii obligatorii (administrate de catre AIG, BRD, Interamerican, OTP, Prima Pensie, Allianz-Tiriac Pensii Private, ING, Aviva, BT Aegon si Generali). Alte doua prospecte au fost deja autorizate (pentru fondurile administrate de catre Omniasig si BCR), urmand sa parcurga ultima etapa pentru a putea fi vandute incepand cu 17 septembrie, respectiv autorizarea fondului. Pe lista de asteptare pentru a primi licenta de administratori, se mai afla acum sase compani (AG2R, Bancpost, KD Life, Marfin-Egnatia, Romexterra-Delta si Zepter).

 

Ca principiu, castigul pe care il poate asigura un fond de pensii (principiu similar, de altfel, tuturor investitiilor de acest fel) se afla in stransa legatura cu modalitatea in care sunt investiti banii. Investitiile cu grad mai ridicat de risc aduc si cele mai mari castiguri - dar la fel de bine ele pot aduce si cele mai mari pierderi. Metodologia Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) imparte fondurile de pensii obligatorii in trei categorii: cu risc scazut, mediu si ridicat. Profilul de risc este dat de structura portofoliului de investitii - mai concret, de ponderea din active investita in actiuni (cu cat este mai mare, cu atat riscul este considerat mai ridicat).

 

Pana una alta, majoritatea fondurilor autorizate au un risc mediu, investind aproximativ 20%-30% din active in actiuni listate si restul in instrumente mai sigure (titluri de stat, obligatiuni, instrumente de piata monetara). Explicatia acestei structuri foarte omogene tine (cel putin in parte) de cerintele de randament si ale comisioanelor, pentru care legea stabileste limite maxime - motive pentru care administratorii s-au indreptat spre strategii investitionale aproape identice.

 

Potrivit legislatiei in vigoare, fondurile de pensii obligatorii vor avea garantat un randament minim, care va fi stabilit de catre CSSPP, potrivit declaratiilor facute de reprezentantii Comisiei, la maxim doi ani de la autorizarea primului fond. Ulterior, CSSPP va monitoriza trimestrial randamentul fondurilor, iar daca un fond se plaseaza sub pragul stabilit mai multe luni, administratorul intra sub supraveghere speciala.

 

Si, daca acest randament minim se va cunoaste peste circa doi ani, legea stabileste totusi ca suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite in decursul anilor, din care se scad penalitatile de transfer si comisioanele legale.

 

Omogenitatea ofertelor se regaseste si la nivel de comisioane, majoritatea administratorilor preluand in prospecte nivelul maxim permis de lege. In cazul pensiilor private obligatorii, comisioanele se impart in mai multe categorii: cheltuieli legate de administrare suportate din activul fondului si respectiv cheltuielile legate de administrare suportate din contributiile personale ale participantului. In prima categorie intra comisionul de administrare (0,05% pe luna sau 0,6% pe an, dedus din activul net total al fondului si transferat administratorului) si taxa de auditare (a carei valoare difera de la administrator la administrator, dar care se regaseste in prospectul fondului). Din activul personal al participantului se retin comisioane precum: comisionul de administrare (maxim 2,5% din contributiile platite, dedus inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond), penalitatile de transfer (maxim 5% din activul personal al contributorului; se percepe daca transferul la un alt fond de pensii are loc in primii doi ani de contributii), dar si costuri pentru servicii de informare suplimentare, la cerere.

 

In conditiile in care nivelul minim de randament pe care il va impune CSSPP administratorilor nu este cunoscut (si va mai dura ceva pana cand va fi stabilit) este aproape imposibil de spus cat ar putea fi pensia privata dupa zeci de ani de acumulare, chiar si orientativ. In regiune, randamentul obtinut de fondurile de pensii in ultimii ani variaza destul de amplu intre cateva procente si peste 10-12% pe an. Cat de bine vor performa ele in Romania si ce castiguri vor aduce ramane de vazut - mai ales in conditiile in care instrumentele de investitii folosite sunt moderate ca risc (si, pe cale de consecinta) si castigul adus e pe masura. Un randament de macar cateva procente ar fi necesar pentru a acoperi (macar) pierderile din inflatie si comisioanele percepute de catre administratori.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ghid-de-pensii-se-poate-pierde-lt-br-gt-dintr-o-pensie-obligatorie-1010259
1010259
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.