GHID DE PENSII: Pensia obligatorie, mod de intrebuintare

Postat la 31 iulie 2007 1 afişăre

Peste o luna si jumatate, pe 17 septembrie a.c., potrivit calendarului oficial actual, va incepe perioada de patru luni in care toti angajatii cu varsta de maxim 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii private. Regulile "jocului" au fost publicate recent, iar la linia de start s-au aliniat deja 15 companii ce vor sa ofere astfel de pensii.

Peste o luna si jumatate, pe 17 septembrie a.c., potrivit calendarului oficial actual, va incepe perioada de patru luni in care toti angajatii cu varsta de maxim 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii private. Regulile "jocului" au fost publicate recent, iar la linia de start s-au aliniat deja 15 companii ce vor sa ofere astfel de pensii.

 

Pentru cei care isi doresc deja sa vada cum va arata contractul pe care va trebui sa il semneze incepand cu 17 septembrie, acesta este disponibil intr-o norma recent publicata de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pe site-ul propriu. Norma 18/2007 ("privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat") este disponibila pe site-ul www.csspp.ro si cuprinde toate "regulile jocului" pentru startul pilonului II de pensii, in care sunt clarificate procedurile de aderare initiala a contributorilor la fondurile de pensii.

 

In sistemul pensiilor private obligatorii vor intra anul acesta circa 2,5 milioane de participanti cu varste de maxim 35 de ani, pentru care aderarea la un fond de pensii este obligatorie si, potrivit estimarilor facute de companii, pana la un milion de angajati cu varsta intre 36 si 45 de ani, pentru care participarea la sistem este optionala. De partea cealalta, numarul companiilor care vor administra astfel de fonduri se anunta deja mare: in prezent, 15 administratori se afla in diferite etape de autorizare de catre CSSPP. Mai precis, este vorba despre companiile Allianz-Tiriac, Aviva, ING, Interamerican, AIG, BCR, BRD, BT Aegon, Prva, Bancpost, OTP Garancia, Generali, Omniasig, MKB Romexterra Bank in parteneriat cu Delta Asigurari si compania franceza AG2R Prevoyance. 

 

Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o optiune individuala a participantului si se face din propria initiativa sau in urma repartizarii sale aleatorii de catre Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), se arata in norma publicata de CSSPP. Angajatii cu varsta de maxim 35 de ani au la dispozitie patru luni (pana pe 17 ianuarie) pentru a-si alege un fond de pensii administrat privat. Cei care se incadreaza in aceasta grupa de varsta, dar nu isi exercita optiunea de a-si alege singuri un fond sunt repartizati aleatoriu de catre CNPAS, prin asa-numita "loterie" la un fond de pensii administrat privat. Pe cei ramasi in afara sistemului dupa terminarea celor patru luni de subscriptie, loteria ii va imparti intre fondurile de pensii private obligatorii existente pe piata, aleator si proportional cu cota de piata detinuta deja de fiecare fond. Pe de alta parte, angajatii cu varsta de pana la 45 de ani - pentru care aderarea la un fond de pensii privat este optionala - pot subscrie in orice moment in urmatorii ani, cu conditia sa nu depaseasca varsta de 45 de ani.

 

Cum se poate adera la un fond de pensii obligatoriu administrat privat? Pentru contributor, procedura este simpla: o persoana care indeplineste conditiile necesare dobandeste calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat daca a semnat un act individual de aderare (sau a fost repartizat aleatoriu de catre CNPAS), actul individual de aderare a fost validat de catre CNPAS si a fost efectuata plata unei contributii la fondul de pensii administrat privat ales. Plata se face, de fapt, automat, iar contributorul nu o resimte ca pe o cheltuiala suplimentara, dat fiind ca ea se realizeaza prin virarea unei parti a contributiilor de pensii (CAS) deja platite in sistemul public. In 2008, contributia care merge spre fondul de pensii privat va fi de 2% din salariul brut, procent ce va creste progresiv cu 0,5% in fiecare an si va ajunge in 2013 la 6%. Spre deosebire de pensiile facultative, unde pot contribui in cote egale si angajatii si angajatorii, in pilonul II intra doar cotizatiile salariatilor.

 

Contributia se retine si se vireaza de catre angajator odata cu contributia de asigurari sociale, in contul fondului de pensii. In cazul neachitarii la termen a contributiei datorate fondului de pensii persoana raspunzatoare pentru aceasta intarziere este obligata la plata unor dobanzi si penalitati egale cu cele stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare. Aceste dobanzi si penalitati merg tot spre contul individual al participantului care a fost prejudiciat - iar pentru aceste sume nu se percep comisioane de administrare.

 

Actul individual de aderare la un fond de pensii este avizat de catre CSSPP odata cu autorizarea prospectului schemei de pensii private si include in mod obligatoriu cateva elemente standard: o serie si un numar unic alocat de catre CSSPP, sigla, logo-ul si datele de contact ale administratorului. Acest act individual de aderare - care reprezinta de fapt un contract incheiat intre contributor si administrator - va fi completat de catre agentii de marketing ai companiilor de pensii. Activitatea acestora va demara la 17 septembrie a.c. - cand se va da startul, in mod egal, pentru toate companiile. In momentul semnarii acestui act de aderare, agentul de marketing are obligatia sa solicite contributorului o copie a actului de identitate, cu semnatura lui olografa. 

 

Incetarea calitatii de participant are loc daca angajatul a atins varsta legala de pensionare si are loc deschiderea dreptului la pensia privata, prin decesul participantului sau prin pensionarea de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii.         

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ghid-de-pensii-pensia-obligatorie-mod-de-intrebuintare-1009939
1009939
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.